ZAJEDNO NA PUTU

Split, 3. rujna 2022. godine.
 
Poruka splitsko-makarskoga nadbiskupa Dražena Kutleše na početku nove školske i vjeronaučne godine 2022./2023.
 
(1) Kada je potkraj VI. stoljeća Grgur, praefectus Urbis ili, kako bismo danas rekli, gradonačelnik Rima, napustio svoj ugledni društveni položaj i prigrlio samozatajni redovnički život po Pravilu svetoga Benedikta, nije ni slutio da je time započeo put koji će ga jednoga dana (3. rujna 590.) dovesti do papinske službe. Započeo je hod zajedno s Isusom koji je Put, Istina i Život. Susret i život s Kristom preobrazio je Grgura na način da je milost Duha Svetoga uklonila sve natruhe grijeha i sebičnosti te oplemenila i usavršila njegove naravne talente na dobrobit svega naroda. Kao papa, sveti se Grgur mogao uvelike okoristiti znanjem i iskustvima koja je stekao tijekom svojega obrazovanja i u vrijeme svoje gradonačelničke službe. Tako je s pomoću Božjom Grgurova osobna povijest postala dio povijesti spasenja. Ono što je prethodno bila samo njegova individualna odlika, postalo je dar za druge na zajedničkom putu Crkve.

(2) Na početku smo nove školske i vjeronaučne godine. Svakodnevne školske obveze, bilo učeničke, bilo nastavničke, mogu nam s vremenom izgledati mukotrpne i naporne. Možda ćemo se služiti šalabahterima ili ćemo u svojem nemaru samo tražiti da odradimo gradivo. Međutim, primjer svetoga Grgura Velikog pokazuje nam da sve ono što stječemo obrazovanjem i odgojem, jednoga dana može imati itekako važnu ulogu u našem poslanju i djelovanju, ali na preobražen način. Milost ne dokida narav, nego je pretpostavlja i usavršava. Nitko se od nas ne rađa gotov. Svaki čovjek odgojem, učenjem i radom razvija svoje društvene, intelektualne i tjelesne sposobnosti. Sebe ostvaruje i doprinosi stalnom društvenom i moralnom napretku sredine u kojoj živi. Stojimo, dakle, na početku puta koji nas može dovesti kamo i ne slutimo. Poput svetoga Grgura, i mi možemo iskusiti kako Bog preobražava naš život te nas čini sposobnima za velika djela – dakako, velika djela ne po mjerilima ekonomskoga ili društvenoga uspjeha, nego po mjerilu velikodušne ljubavi koja se do kraja daje za Boga i brata čovjeka.

(3) Draga djeco i mladi, cijenjeni profesori i nastavnici, poštovani vjeroučitelji i odgojitelji, zajedno smo na putu. Kao pastir ove mjesne Crkve, u zajedništvu s papom i biskupskim zborom, želim vas potaknuti da svojim svakodnevnim zalaganjem, svojom ustrajnošću i marljivošću polako gradite naravne temelje za velika djela koja je Bog s vama naumio.

Neka sve nas u tom nastojanju prati zagovor Blažene Djevice Marije i naših svetih zaštitnika – Dujma i Staša!

U Splitu na spomendan sv. Grgura Velikog,
3. rujna 2022. godine.

† Dražen Kutleša
nadbiskup i metropolit

Zanimljivosti

Svakog dana rodi se 364 321 beba a umre 147 137. Dakle planeta je svakoga dana bogatija za 217 184 čovjeka.

Humor

Nastavnici srednje škole Maroochydore iz Queenslanda u Australiji snimili su na telefonskoj sekretarici ovu poruku: *Lijep pozdrav! Dobili ste automatsku telefonsku sekretaricu Vaše škole. Kako bismo Vas mogli spojiti s odgovarajućim djelatnikom, molimo Vas da pritisnete odgovarajući broj: – ako želite lagati o razlogu izostanka Vašeg djeteta – pritisnite 1; – ako želite objašnjavati zašto Vaše dijete nije napisalo domaću zadaću – pritisnite 2; – ako se želite požaliti na ono što radimo – pritisnite 3; – ako ste nazvali kako biste ispsovali nekog od djelatnika škole – pritisnite 4; – ako želite pitati zašto niste dobili obavijesti koje su već odavno poslane na Vaš mail – pritisnite 5; – ako želite da Vam mi odgojimo Vaše dijete – pritisnite 6; – ako želite nekoga dohvatiti, ošamariti ili udariti – pritisnite 7; – ako želite promijeniti nastavnika treći put ove godine – pritisnite 8; – ako se želite požaliti na autobusni prijevoz – pritisnite 9; – kako biste se požalili na školsku hranu – pritisnite 0. Ako ste sada svjesni da je ovo stvaran svijet i da Vaše dijete mora snositi odgovornost za svoje ponašanje, rad na nastavi i domaću zadaću i da nastavnik nije kriv za njegov nedostatak truda, molimo Vas da poklopite slušalicu. Želimo Vam ugodan dan. Ako ovo sve želite čuti na nekom drugom jeziku, preselite se u zemlju u kojoj se on govori. Hvala Vam na Vašem zanimanju za javno obrazovanje.

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)