Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Split, 6. rujna 2019.

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, upriličeno je 6. rujna 2019. godine u katedrali sv. Dujma u Splitu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata. Svetu misu predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić uz koncelebraciju nekoliko svećenika predvođenih predstojnikom Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josipom Perišem. Na misi je sudjelovalo oko stotinu vjeroučitelja.

p1190344

U prigodnoj homiliji mons. Barišić je naglasio kako je središte Božjeg plana i programa osoba Isusa Krista. „Bog svoju ljubav prema čovjeku očituje u posebnom programu, programu koji zahvaća svu našu ljudsku stvarnost, a u čijem je središtu osoba Isusa Krista“, rekao je nadbiskup. Osvrćući se na evanđeoski tekst, pojasnio je kako Ivanovi učenici i farizeji ne mogu prihvatiti novost Isusove škole. „Isus u svojoj školi donosi Božji plan i program koji je za Ivanove učenike i farizeje potpuna nepoznanica. Ne mogu sebi predočiti milosnu novost evanđelja“. Jedan od načina očitovanja te evanđeoske novosti je u Isusovu odnosu prema postu. „Isus ističe kako ne postoji potreba za postom dok je On prisutan. U njegovoj prisutnosti utjelovljeno je zahvaljivanje i ostvarivanje vremena radosti. Nakon uskrsnuća kršćani opet započinju s postom, kako bi javno priznali svoju duhovnu potrebu za sjedinjenjem s Kristom te post postaje osobno priznanje vjere u darovanost života“, nastavio je mons. Barišić.

p1190459

Govoreći o važnosti školskog vjeronauka u poslanju Crkve, Nadbiskup je istaknuo kako vjeronauk svoju puninu ostvaruje tek ako je vjeroučenik u središtu nastave. „Potrebne su nam suvremene metode rada za kvalitetnu izvedbu vjeronaučnih sati. No, nastava vjeronauka je potpuna tek ukoliko u središte svoga djelovanja stavi živote naših vjeroučenika“, ustvrdio je nadbiskup. Zaključujući, poželio je svim vjeroučiteljicama i vjeroučiteljima da svoje vjeroučiteljske planove i aktivnosti u novoj vjeronaučnoj godini usklade s cjelovitom životnom reformom Isusa Krista.

Na kraju misnoga slavlja i zaziva Duha Svetoga, a prije samog čina podjele kanonskih mandata, nazočnim vjeroučiteljima obratio se predstojnik Katehetskog ureda don Josip Periš, zahvalivši nadbiskupu na predvođenju euharistijskog slavlja i upućenoj pastirskoj riječi. Čestitao je svim vjeroučiteljima koji će primiti mandat Crkve i zaželio svima ustrajan i blagoslovljen rad u novoj školskoj godini. 34 vjeroučitelja primilo je privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama.

U duhu crkvenog zajedništva i darovanog poslanja, ugledajući se na Učitelja Gospodina našeg Isusa Krista, svim prosvjetnim djelatnicima želimo blagoslovljenu i uspješnu novu školsku godinu.

Slavko Blažić

Zanimljivosti

“Najstarijim živim bićem na zemlji” naziva se sekvoja stara između 2500 i 3000 godina. Ovo stablo visoko 83m, promjera 31m, živi u Nacionalnom parku Sequoia u blizini Los Angelesa. Službeno mu je ime General Sherman.

Humor

“Za one koji imaju djecu, a to ne znaju, imamo dječji vrtić u prizemlju.” “Župnik će održati oproštajnu propovijed nakon čega će zbor otpjevati “Radujte se narodi…” “U 17.30 učenici osmih razreda izvest će Hamleta. dragi župljani dođite vidjeti tu tragediju.”

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)