Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Split, 2. rujna 2017.

U povodu početka nove školske i vjeronaučne godine 2017./2018., Katehetski ured Splitsko-makarske nadbiskupije i ove je godine organizirao svečano misno slavlje sa zazivom Duha Svetoga za vjeroučitelje i vjeroučiteljice na području Splitsko-makarske nadbiskupije u subotu, 2. rujna 2017. godine, u katedrali sv. Dujma u Splitu.

Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić koji je tom prigodom podijelio vjeroučiteljima kanonske mandate. Dvadeset i pet vjeroučitelja primilo je trajne ili privremene kanonske mandate na temelju kojih oni izvode nastavu katoličkoga vjeronauka u školama (6 kanonskih mandata na neodređeno vrijeme, 6 na određeno vrijeme, 13 za ovu školsku godinu te 18 poslanja s nadopunom satnice ili premještaja vjeroučitelja).

 width=

Pozdravivši nazočne vjeroučitelje i vjeroučiteljice te predstojnika Katehetskog ureda mr. don Josipa Periša, nadbiskup je istaknuo da je poslanje vjeroučitelja posebno crkveno poslanje koje ide u samu srž kršćanske vjere, u otajstvo Isusa Krista. Pozvao je sve vjeroučitelje da obnove svoje poslanje te da u molitvu uključe sve škole u nadbiskupiji, ravnatelje, učitelje i učenike te roditelje kao prve i nezamjenjive navjestitelje vjere.

U svjetlu evanđeoske prispodobe o talentima nadbiskup je u propovijedi govorio o darovima, sposobnostima koje Bog daje čovjeku, koji ih može umnožiti ili pak zakopati. Prispodoba o talentima govori o našem odnosu prema Gospodinu, prema drugima i prema poslanju koje imamo. Kako se odnosimo prema primljenim darovima govore i dva pogleda na život: optimističan, vedar, zauzet i s pouzdanjem ili pak pesimističan, skeptičan i bezvoljan. Gledamo li na svoje talente kao na primljene darove ili kao nešto što je samorazumljivo? Shvaćamo li da smo suradnici, a ne njihovi vlasnici?“ - upitao je nadbiskup vjeroučitelje.

Govoreći o razlikama između onoga koji je zakopao svoj talent i onoga koji ga je umnožio, nadbiskup je kazao da je prvi dar pretvorio u gips i statiku, a drugi u kvasac i dinamiku rasta. U tom je surječju pozvao vjeroučitelje da svoje poslanje vjeroučitelja koje im Crkva daje gledaju kao primljeni dar za druge, za vjeroučenike koje će obogaćivati a ne ih sputavati. Nazvavši prispodobu o talentima „poemom kreativnosti“ potaknuo ih je da s Gospodinom izgrađuju prijateljski odnos pun povjerenja te da budu kreativni sustvaratelji. „Nemojte se mjeriti jedni s drugima, niti se natjecati biti bolji jedni od drugih nego budite bolji sami od sebe“ - poručio je nadbiskup.

 width=

Nazočnim vjeroučiteljima na kraju misnoga slavlja, a prije samog čina podjele kanonskih mandata, obratio se predstojnik Katehetskog ureda mr. don Josip Periš, zahvalivši nadbiskupu Barišiću na predvođenju euharistijskog slavlja i upućenoj pastirskoj riječi. Čestitao je svim vjeroučiteljima koji će primiti mandat Crkve i zaželio svima ustrajan i blagoslovljen rad u novoj školskoj godini. U Splitsko-makarskoj nadbiskupiji ima oko 350 vjeroučitelja i vjeroučiteljica u kojima Crkva prepoznaje bitno crkvene talente i idealne navjestitelje Radosne vijesti. Potom je nadbiskup Barišić uručio vjeroučiteljima kanonske mandate te zaželio svima blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine. Euharistijsko slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga i blagoslovom.

Silvana Burilović Crnov

 

Zanimljivosti

Ogrtač koji je prema predaji nosila Marija kad je rodila Krista čuva se u katedrali Notre Dame (Naše Gospe) u Chartresu u Francuskoj. Relikvija se naziva i “Sveto ruho”.

Humor

Da žive u današnje vrijeme: Sveti Jure bi se našao na meti društva za zaštitu životinja i vjerojatno dekanoniziran. Homer bi bio suđen zbog klevete i širenja lažnih vijesti. Mojsije bi bio optužen za izazivanje opće opasnosti i remećenja eko-sustava. Aladin bi pokušao protrljati žarulju i ubila bi ga struja. Cezar bi bio svrgnut zbog neodgovorne politike na Rubikonu i osuđen zbog nezakonite kocke. Odisej bi se, nakon povratka kući, suočio s brakorazvodnom parnicom kao odštetom za neredovito ispunjavanje bračnih dužnosti i prijevaru. Kraljević Marko bi dobio trajnu zabranu za jahanje zbog pijanstva, kao i tužbu zbog navođenja životinja na alkoholizam i uništavanje putne infrastrukture. Edip bi pronašao dobrog psihoanalitičara i izbjegao incest. Orfej bi se drogirao i izdavao albume za “Croatia records”. Kaligula bi bio gradonačelnik. Nostradamus bi imao agenciju za proricanje i plaćeni termin na Net-TV. Tesla bi i dalje bio ispred svog vremena.

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)