Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata

Split, 1. rujna 2018.

Povodom početka nove školske i vjeronaučne godine, u organizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije, upriličeno je 1. rujna u katedrali sv. Dujma u Splitu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata koje je predvodio splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Na misi je sudjelovalo oko stotinu vjeroučitelja.

 

U prigodnoj homiliji nadbiskup Barišić, nadovezujući se na evanđeosku prispodobu o talentima i promišljajući o pozivu, istaknuo je značenje primljenog poslanja vjeroučitelja darovanog od samog Gospodina Isusa Krista. „Poziv je izraz milosti i ljubavi“ – istaknuo je nadbiskup, koji ne dovodi do samohvale i samoisticanja, već je njegov trajan plod zahvala Gospodinu na primljenom daru vjeroučiteljskog poziva. Primljeni vjeroučiteljski poziv je talent darovan od Gospodina koji je, unatoč prividu Gospodinova odlaska nakon darivanja talentima i našeg iskustvom posvjedočenog osjećaja osamljenosti, način Gospodinove prisutnosti, put rasta u zajedništvu i kao takav izazov. Nije najvažnije koliko smo talenata od Boga primili, nego koliko svaki talent prihvaćamo kao odgovornost i zadaću. Dakle, darovani talenti zahtijevaju našu odgovornost i pažnju. „Kako ih koristim? Je li moje sudjelovanje za pet, za dva ili za jedan talent ili taj jedan čuvam i vraćam bez plodova, zbog straha jer ne želim razočarati Gospodina? Kakav je moj odnos prema Gospodinu?“ – upitao je nadbiskup prisutne vjeroučitelje. Ohrabrivši okupljene vjeroučitelje pozvao je sve da oslobađamo i sebe i nama povjerene od svakog straha kako bi se umnožili darovani talenti. „Nosimo sebe, svoj poziv drugima, donosimo im Gospodina i stoga budimo talent, dar drugima, kako bi Gospodinova radost bila u nama, a tada ćemo i u drugome prepoznati da su talenti, dar nama“ – poručio je mons. Barišić okupljenim vjeroučiteljima.

 

U ime svih vjeroučitelja don Josip Periš, predstojnik Katehetskog ureda, zahvalio je ocu nadbiskupu na njegovoj pastirskoj riječi i trajnoj pratnji u zajedničkom hodu u službi Krista i Crkve. „U ovom znakovitom slavlju očituje se sakramentalnost Crkve. Crkva je prije svega saziv iz kojeg se rađa zajedništvo, a iz zajedništva poslanje. Kanonski mandat primamo od Crkve za izgradnju Crkve“ – zaključio je don Josip. Uslijedila je podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima i vjeroučiteljicama Splitsko-makarske nadbiskupije, od čega se 23 odnose na premještaje vjeroučitelja, 11 mandata za tekuću školsku godinu, 6 mandata na određeno vrijeme i 16 kanonskih mandata na neodređeno vrijeme. Misno slavlje zaključeno je zazivom Duha Svetoga za novu školsku godinu, a poslije sv. mise vjeroučitelji su nastavili zajedničko druženje uz prigodni domjenak u prostorijama župnog ureda.

U duhu crkvenog zajedništva i darovanog poslanja, ugledajući se na Učitelja Gospodina našeg Isusa Krista, svim prosvjetnim djelatnicima želimo blagoslovljenu i uspješnu novu školsku godinu.

Toni Trutin

Zanimljivosti

Nakon smrti Heroda Velikoga Rimljani su na križ pribili 2000 ustanika.

Humor

Bila jednom četvorica po imenu Svatko, Netko, Bilo tko i Nitko. Trebalo je obaviti jedan vrlo važan posao i Svatko je mislio da će ga Netko obaviti. Bilo tko je to mogao učiniti, a Nitko nije htio. Netko se zbog toga naljutio jer je to bio posao za Svakoga. Svatko je opet mislio da bi ga Bilo tko mogao obaviti, no Nitko nije shvatio da ga Netko ne želi obaviti. Na kraju je Svatko krivio Nekoga jer Nitko nije učinio ono što je mogao napraviti Bilo tko.

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)