Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima

Split, 4. rujna 2015.

Vjeroučitelji Splitsko-makarske nadbiskupije u petak, 4. rujna, slavili su svetu misu u katedrali sv. Dujma u Splitu za početak nove školske i vjeronaučne godine. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s predstojnikom Katehetskog ureda don Josipom Perišem.

 misa podjela mandata2015 e1441465026534 1024x677

koncelebrinano misno slavlje u splitskoj prvostolnici

Obraćajući se vjeroučiteljima, nadbiskup se u homiliji osvrnuo na ulogu Pavlova učenika Epafre (Kol 1), vjeroučitelja i navjestitelja Radosne vijesti u Aziji. „I on je imao mandat“ – kazao je nadbiskup – „imao je poslanje dano mu od Krista preko Pavlovih ruku.“ Ukazao je zatim na značenje riječi mandat koja ima dvostruki korijen: manus (ruka) i dare (dati). Tako su i vjeroučitelji primili mandat od Gospodinove ruke koja je široka i duga, zahvaća sve vjeroučitelje, a preko njih i sve njihove vjeroučenike. „Ime Pavlova učenika je također znakovito i znači onaj koji želi, traži, poput vjeroučitelja koji mora željeti biti nositelj Radosne vijesti, koji je dobio mandat, ne da bi se okrenuo prema sebi, nego prema drugome“ istaknuo je nadbiskup, ukazujući istovremeno na vrlo složeno kulturno ozračje u kojemu se Radosna vijest danas naviješta, ozračje često prožeto poganskim elementima, magijskim odnosom prema Bogu i nadnaravnom. Nadovezujući se potom na evanđeosku poruku, nadbiskup je naglasio kako nije dobro zadržati staro odijelo, odnosno stare navike i tek tu i tamo pokrpati to odijelo zakrpama s novog odijela. Naprotiv, treba mijenjati navike, odreći se starih, neprimjerenih navika kako bi novost Riječi mogla naći svoje mjesto u našim srcima. Jedno s drugim ne može ići zajedno, nego novo vino u nove mješine – zaključio je nadbiskup.

Na kraju misnoga slavlja nadbiskup je također vjeroučiteljima podijelio kanonske mandate. Ove godine 40 vjeroučitelja primilo je privremene ili trajne kanonske mandate na temelju kojih oni, u ime Crkve i poslanjem koji su primili od Gospodina, preko nadbiskupovih ruku naviještaju Riječ kroz nastavu katoličkoga vjeronauka u školama. Nadbiskup je svima zaželio dobar i blagoslovljen početak nove školske i vjeronaučne godine, a predstojnik don Josip Periš na završetku slavlja zahvalio je nadbiskupu što redovito prati rad i napredovanje vjeroučitelja, bodri ih i očinski savjetuje. Euharistijsko slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga za blagoslovljen i uspješan početak nove školske i vjeronaučne godine.

Mirjana Vučica

Zanimljivosti

U svetom gradu Jeruzalemu od kršćana različitih vjeroispovijesti najviše ima grkokatolika.

Humor

Ovaj blagoslov vrijedi samo do brzine od 120 km na sat – svećenik reče blagoslivljući automobile – Za više od toga trebat će vam sveto ulje.

Poslovice

Ljubav koja se održava darovima vječno je gladna. (Židovska poslovica)