Zaziv Duha Svetoga i podjela kanonskih mandata vjeroučiteljima i odgajateljicama u vjeri

Solin, 26. kolovoza 2023.

Na blagdan zaštitnika vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije sv. Anastazija (Staša), u subotu 26. kolovoza, upriličeno je u crkvi Svete Obitelji u Solinu svečano euharistijsko slavlje sa zazivom Duha Svetoga i podjelom kanonskih mandata. 

 

Svetu misu je predvodio apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije mons. Želimir Puljić, a u koncelebraciji su bili: solinski župnik don Ante Čotić, don Renato Pudar, don Ivan Šesto, don Ivan Mamić i don Klement Radosoljić. Na misi je, uz predstojnicu Katehetskog ureda red. prof. dr. sc. Jadranku Garmaz, sudjelovalo oko 100 vjeroučitelja. Pjevao je zbor vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije „sv. Anastazije” pod ravnanjem Marka Vrkića.

Osvrćući se u prigodnoj homiliji na evanđeoski tekst (Mt 23, 1-12), mons. Puljić je poručio kako Isus u ovom izvještaju potiče crkvene službenike na autentični kršćanski život. „Isus nam u ovom evanđeoskom tekstu poručuje da mi, svećenici i vjeroučitelji, trebamo živjeti po istinama vjere koje naviještamo. Pozvani smo u ovom svijetu biti služitelji naše braće i sestara. Pozvani smo biti blizu ljudi i njihovih problema, svjedočeći im tako Božju ljubav i milosrđe”, ustvrdio je.

 

Govoreći o čitanju iz Knjige o Ruti (Rut 2, 1-3.8-11; 4,13-17), mons. Puljić je istaknuo: „Ruta je bila Moapka – poganka. Međutim, u ljubavi prema svom mužu prihvaća njegov narod, njegovoga Boga i njegovu obitelj. Nakon što joj muž umire, ona ostaje sa svojom svekrvom i izraelskim narodom. Zbog njezine dobrote i radišnosti, primjećuje je Boaz koji je bio rođak njezine svekrve Noemi. On je uzima sebi za ženu, a Noemi njihovom sin posta odgojiteljicom. Iz ove predivne priče primjećujemo kakav bi trebao biti odnos u obitelji. Ruta nije ostavila svoju svekrvu, koja kasnije prihvaća njezino dijete. Ruta je primjer poniznosti koju Bog blagoslivlja. Od nje možemo naučiti kakvi bi trebali biti odnosi u našim obiteljima. Naravno da nije uvijek lako u potpunosti prihvatiti obitelj svoga muža ili žene. Međutim, to je jedini put. Muž i žena se trebaju međusobno poštivati te prihvaćati jedno drugo. U potpunosti. Postupajući tako, zajedno izgrađuju kršćansku obitelj koja je Kristov znak u ovom svijetu”.

Zaključujući homiliju, mons. Puljić je zaželio vjeroučiteljima sretnu i Božjim blagoslovom ispunjenu novu školsku i vjeronaučnu godinu.

Prije samog čina podjele kanonskih mandata, vjeroučiteljima se obratila predstojnica Katehetskog ureda red. prof. dr. sc. Jadranka Garmaz. Zahvalivši mons. Puljiću na predvođenju misnog slavlja, prof. Garmaz je naglasila: „Poštovane odgojiteljice u vjeri, vjeroučiteljice i vjeroučitelji, srdačno vas pozdravljam na spomendan našega zaštitnika. On je bio obrtnik koji je uklesao znak križa na zid svoje kuće, radi čega je na kraju i pogubljen. Mi danas ovom zajedničkom svetom misom želimo uklesati znak križa na naša čela, utisnuti ga u srce, zalijepiti ga na usne, uklesati ga na dovratnike naših domova, vrtića i škola”. Kazavši kako se vjeroučitelji trebaju trajno truditi oko redovite molitve i edukacije, predstojnica je potaknula vjeroučitelje na uključivanje u život župne zajednice i Katehetskog ureda. Posebno se osvrnula i na rad novog portala vjeroučitelja naše Nadbiskupije „Mreže Riječi”. Zahvalivši Zboru vjeroučitelja na pjevanju, predstojnica je vjeroučiteljima zaželjela da u novoj školskoj i vjeronaučnoj godini pokrenu revoluciju nježnosti, milosrđa, praštanja i poniznosti.

Zatim je uslijedio čin podjele kanonskih mandata. Mons. Puljić je podijelio 23 kanonska mandata vjeroučiteljima (10 na neodređeno, 10 na određeno te 4 za šk. godinu 2023./2024.). Također, podijelio je i 13 mandata odgojiteljicama u vjeri.  Euharistijsko slavlje završilo je zazivom Duha Svetoga, a zajedničko druženje nastavljeno je u prostorijama župnog pastoralnog centra Župe Gospe do Otoka.

Slavko Blažić

 

Zanimljivosti

Brazilac Cafu, jedini nogometaš u povijesti koji je igrao u čak tri finala World Cupa, pravim imenom je Marcos Evangelista de Moraes.

Humor

– Ivice, jesi li znao sva pitanja na ispitu? – Jesam. – Pa kako onda nisi položio? – Nisam znao odgovore.

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)