Pouka jednog vrapca Novo!

0 preuzimanja

vrabacJednom je neki lovac namjestio zamke da bi lovio životinje. Već sljedećeg dana je u jednoj zamci pronašao malog vrapca. Kad ga je htio ubiti, vrabac nekim čudom progovori: "Oj, lovče, lovče! Do sada si jeo samo ovce i još uvijek nisi sit. Ja težim samo nekoliko drahmi. Ako me pustiš udijelit ću ti tri savjeta. Prvi još dok sam u tvojoj ruci, drugi kad budem na krovu one kuće tamo, a treći savjet ćeš dobiti sa onog stabla malo dalje." "Slažem se", reče lovac i vrabac mu dade prvi savjet: "Ako je nešto nemoguće, ne vjeruj nikom tko tvrdi suprotno." Lovac pusti vrapca, ovaj odleti na krov kuće i izrekne drugi savjet: "Ne nerviraj se zbog stvari koje su prošle. Živi za ovaj trenutak." Onda vrabac nastavi: "Progutao sam biser težak deset drahmi. Da si ga pronašao čak bi i tvoja unučad bila bogata." Lovac se rastuži i bi mu žao što je pustio vrapca. Onda vrabac nastavi: "Zar ti nisam rekao da se ne živciraš zbog prošlih stvari, pogotovo zbog nečeg što je nemoguće. Stvarno si glup. Kako ću ja progutati tako težak novčić kad sâm težim tri drahme?" Lovac duboko udahne i upita vrapca za treći savjet. Vrabac će na to: "Prva dva nisi posluša, što će ti onda treći ?" i odleti koliko ga krila nose.

Pregleda: 1191 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 09. 2019.

Slični dokumenti

Bože, sve bih dao
Bože, sve bih dao
ruke_u_molitviSjećam se kako sam za vrijeme prošloga rata, dok sam čučao u podrumu ili bio na položaju znao imati samo jednu želju - jednu noć odspavati u vlastitom krevetu. Znao sam reći - "Bože, sve bih dao da barem jednu noć odspavam u svojoj sobi ispod tople dekice!" Što su tek govorili prognanici i izbjeglice ili što još govore?! Kad nam je netko od najmilijih bolestan isto znamo reći - "Bože, samo da ozdravi sve bi dao". Često je i kad se dvoje koji se vole a rastali su se govore - "Bože, sve bi dao da mi se vrati!" I što kada nam se doista ispuni ta "pogodba"? Zaboravljamo da smo rekli da bi sve dali, nego na najmanji životni problem mrmljamo, gubimo vjeru, ljubav. Gube li smisao naša obećanja kada ih tako lako zaboravljamo i znamo li zahvaliti kada se konačno dočepamo kreveta, zdravlja i ljubavi. Sve ovo kao hipotetička pitanja postavljam samome sebi...
Miš i glazba
Miš i glazba

Jednom je prilikom učiteljica zamolila Steviea Morrisa da joj pomogne pronaći miša koji je pobjegao za vrijeme pokusa. To ne bi bilo ništa čudno da Stevie nije bio slijep.

Zanimljivosti

Sv. Leonard Portomauricijski podigao je sredinom 18. stoljeća 572 križna puta u Italiji.

Humor

Raspravljaju se Adam i Eva. Eva kaže: – Varaš me sa drugom ženom! Adam će: – Ma kojom drugom, kad si ti jedina žena na svijetu?! Te noći, Adama osjeti da ga Eva dodiruje po stomaku. Pita je on: – Što radiš u ovo doba? Eva odgovori: – Šuti, brojim ti rebra!

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)