Stručni skup za odgojiteljice u vjeri – Suvremeni mediji u ranom i predškolskom odgoju

Split, 13. travnja 2024.

U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske, Hvarske i Dubrovačke nad/biskupije.

Stručni skup organiziran je u suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, na temu: Suvremeni mediji u ranom i predškolskom odgoju.

Stručni skup započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Zdenko Križić, splitsko-makarski nadbiskup. U prigodnoj homiliji mons. Križić se osvrnuo na specifičnost poslanja odgojiteljica u vjeri koje se ne može ispuniti bez vjere u Isusa Krista. Usporedivši dušu djeteta s voskom u koju se lako utisnu vrednote, ali i mane, istaknuo je važnost pozitivnih primjera i uzora u obitelji i dječjem vrtiću jer djeca uče promatranjem i imitiranjem. Stoga je zadatak odgojiteljica u vjeri, istaknuo je mons. Križić, da u dječje duše utisnu Božju ljubav, dobrotu i vjeru.

Nakon sv. mise odgojiteljicama u vjeri obratila se prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Pozdravila je sve prisutne i zahvalila im na njihovom doprinosu u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi. Istaknuvši, prema Direktoriju za katehezu, da se digitalna kultura nameće kao nova kultura, mijenjajući prije svega jezik, oblikujući mentalitet i nanovo elaborirajući ljestvice vrijednosti, navela je pozitivne i negativne dosege  digitalizacije. Potom je pozvala sve prisutne da prate internetsku stanicu Mreže riječi koja je u ožujku proslavila svoj prvi rođendan, ali i da aktivno sudjeluju u stvaranju sadržaja za navedenu stranicu.

Potom je sudionike stručnog skupa pozdravila Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje podsjetivši prisutne da su suvremeni mediji neizostavni dio svakodnevnoga života suvremenoga čovjeka koji putem medija komunicira, prima i razmjenjuje informacije. Istaknula je važnost ravnoteže u korištenju digitalnih i tradicionalnih medija u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu kako bi odgojiteljice u vjeri još kreativnije radile s najmanjima razvijajući njihovu religioznu dimenziju i pomažući im u njihovom cjelovitom rastu.

 

Radni dio skupa sastojao se od plenarnog predavanja i dvije pedagoške radionice. Predavanje na temu Prednosti i nedostatci korištenja medija iz obiteljske i odgojno-obrazovne perspektive održala je izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović, sveučilišna nastavnica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu te prodekanica za studijske programe i kvalitetu. Na temelju rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja, pedagoške prakse i suvremene teorije prof. Koludrović je analizirala i kritički vrednovala ulogu, važnost, zastupljenost i (ne)korisnost suvremenih medija u ranoj i predškolskoj dobi s posebnim naglaskom na uloge pedagoških djelatnika u medijskom opismenjavanju roditelja i djece.

Nakon pauze uslijedile su pedagoške radionice. Prvu radionicu na temu Korištenje tradicionalnih medija u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi osmislile su i održale Diana Ljubić i Ela Jurić Duvnjak, odgojiteljice u vjeri iz DV Mali cvijetak. U prvom dijelu radionice predstavile su temeljna Montessori načela koja su implementirana u vjerski odgoj djece i primjere dobre prakse koji su provedeni u mješovitoj vrtićkoj skupini. U drugom dijelu radionice sudionici su imali priliku aktivno sudjelovati u izabranim aktivnostima promišljajući o procesu spoznaje i meditacije kod djece rane i predškolske dobi.

Drugu radionicu na temu Korištenje digitalnih medija u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi priredile su i održale Hani Čargo i Danijela Dujmović Šućur, odgojiteljice u DV Cvit Mediterana. U radionici su predstavljeni raznovrsni digitalni alati koji se mogu koristiti u neposrednom odgojno-obrazovnom radu s djecom, ali i pomoću kojih se može usavršavati, planirati, evaluirati te dokumentirati i predstaviti odgojno-obrazovni rad u skupini.

Stručni skup završio je kratkom raspravom i evaluacijom stručnog skupa, a prof. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda sabrala je zaključke skupa, zahvalila nositeljima programa te kratkom molitvom zaključila stručni skup.

Sabina Marunčić

 

Zanimljivosti

U Egiptu su mačke bile smatrane svetim životinjama, a kazna za njihovo ubojstvo bila je smrt. Ako bi u nekoj kući mačka uginula prirodnom smrću, svi članovi obitelji morali su ući u punu korotu, kao da je umro neki njihov bliski rođak.

Humor

Doktore, je li operacija bila uspješna? – Prijatelju, ja sam sveti Petar…

Poslovice

Čuvaj se žurbe, jer ona uvijek dovodi do kajanja: onaj koji žuri govori prije nego što sazna, odgovara prije negoli nešto shvati, odluči prije negoli provjeri, kudi prije nego što se u nešto uvjeri. (Arapska poslovica)