Stručni skup za odgojiteljice u vjeri – Suvremeni mediji u ranom i predškolskom odgoju

Split, 13. travnja 2024.

U subotu, 13. travnja 2024. godine na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu, održan je međubiskupijski stručni skup za odgojiteljice u vjeri Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske, Hvarske i Dubrovačke nad/biskupije.

Stručni skup organiziran je u suorganizaciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije i splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje, na temu: Suvremeni mediji u ranom i predškolskom odgoju.

Stručni skup započeo je euharistijskim slavljem koje je predvodio mons. Zdenko Križić, splitsko-makarski nadbiskup. U prigodnoj homiliji mons. Križić se osvrnuo na specifičnost poslanja odgojiteljica u vjeri koje se ne može ispuniti bez vjere u Isusa Krista. Usporedivši dušu djeteta s voskom u koju se lako utisnu vrednote, ali i mane, istaknuo je važnost pozitivnih primjera i uzora u obitelji i dječjem vrtiću jer djeca uče promatranjem i imitiranjem. Stoga je zadatak odgojiteljica u vjeri, istaknuo je mons. Križić, da u dječje duše utisnu Božju ljubav, dobrotu i vjeru.

Nakon sv. mise odgojiteljicama u vjeri obratila se prof. dr. sc. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Pozdravila je sve prisutne i zahvalila im na njihovom doprinosu u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi. Istaknuvši, prema Direktoriju za katehezu, da se digitalna kultura nameće kao nova kultura, mijenjajući prije svega jezik, oblikujući mentalitet i nanovo elaborirajući ljestvice vrijednosti, navela je pozitivne i negativne dosege  digitalizacije. Potom je pozvala sve prisutne da prate internetsku stanicu Mreže riječi koja je u ožujku proslavila svoj prvi rođendan, ali i da aktivno sudjeluju u stvaranju sadržaja za navedenu stranicu.

Potom je sudionike stručnog skupa pozdravila Sabina Marunčić, lic. theol., viša savjetnica za vjeronauk Agencije za odgoj i obrazovanje podsjetivši prisutne da su suvremeni mediji neizostavni dio svakodnevnoga života suvremenoga čovjeka koji putem medija komunicira, prima i razmjenjuje informacije. Istaknula je važnost ravnoteže u korištenju digitalnih i tradicionalnih medija u svakodnevnom odgojno-obrazovnom radu kako bi odgojiteljice u vjeri još kreativnije radile s najmanjima razvijajući njihovu religioznu dimenziju i pomažući im u njihovom cjelovitom rastu.

 

Radni dio skupa sastojao se od plenarnog predavanja i dvije pedagoške radionice. Predavanje na temu Prednosti i nedostatci korištenja medija iz obiteljske i odgojno-obrazovne perspektive održala je izv. prof. dr. sc. Morana Koludrović, sveučilišna nastavnica na Odsjeku za pedagogiju Filozofskog fakulteta u Splitu te prodekanica za studijske programe i kvalitetu. Na temelju rezultata znanstvenih i stručnih istraživanja, pedagoške prakse i suvremene teorije prof. Koludrović je analizirala i kritički vrednovala ulogu, važnost, zastupljenost i (ne)korisnost suvremenih medija u ranoj i predškolskoj dobi s posebnim naglaskom na uloge pedagoških djelatnika u medijskom opismenjavanju roditelja i djece.

Nakon pauze uslijedile su pedagoške radionice. Prvu radionicu na temu Korištenje tradicionalnih medija u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi osmislile su i održale Diana Ljubić i Ela Jurić Duvnjak, odgojiteljice u vjeri iz DV Mali cvijetak. U prvom dijelu radionice predstavile su temeljna Montessori načela koja su implementirana u vjerski odgoj djece i primjere dobre prakse koji su provedeni u mješovitoj vrtićkoj skupini. U drugom dijelu radionice sudionici su imali priliku aktivno sudjelovati u izabranim aktivnostima promišljajući o procesu spoznaje i meditacije kod djece rane i predškolske dobi.

Drugu radionicu na temu Korištenje digitalnih medija u vjerskom odgoju djece rane i predškolske dobi priredile su i održale Hani Čargo i Danijela Dujmović Šućur, odgojiteljice u DV Cvit Mediterana. U radionici su predstavljeni raznovrsni digitalni alati koji se mogu koristiti u neposrednom odgojno-obrazovnom radu s djecom, ali i pomoću kojih se može usavršavati, planirati, evaluirati te dokumentirati i predstaviti odgojno-obrazovni rad u skupini.

Stručni skup završio je kratkom raspravom i evaluacijom stručnog skupa, a prof. Jadranka Garmaz, predstojnica Katehetskog ureda sabrala je zaključke skupa, zahvalila nositeljima programa te kratkom molitvom zaključila stručni skup.

Sabina Marunčić

 

Zanimljivosti

Početak izgradnje veličanstvene bazilike Notre Dame de Fourviere, jedne od glavnih građevina u Lyonu u Francuskoj platile su žene tkalaca svile.

Humor

Vjernik priđe jednom svećeniku i upita: “Tražim savršenu župu u koju bi se mogao uključiti. Koju biste mi preporučili?” Svećenik ga tužno pogleda i reče: “To će biti teško. Jer kad se vi u nju uključite, prestati će biti savršena”.

Poslovice

Slušaj druge ili će te vlastiti jezik učiniti gluhim. (Indijska)