Legenda o toplom kamenu Novo!

0 preuzimanja

stari_svitak_ilustracijaPrema jednoj legendi, nakon požara u Aleksandrijskoj knjižnici u Egiptu, sačuvana je jedna knjiga. Budući da nije bila posebno vrijedna prodana je nekom siromašnom čovjeku za nekoliko novčića. Knjiga nije bila posebno zanimljiva, ali je između njenih stranica bio umetnut tanak papirus na kojem je bila zapisana tajna “toplog kamena”. Topli kamen je mali oblutak koji je mogao pretvoriti bilo koji metal u čisto zlato. Na papirusu je pisalo da je topli kamen negdje među tisućama sličnih kamenčića i da širi toplinu, dok su svi ostali hladni. Odlučivši krenuti u potragu za toplim kamenom, čovjek je prodao svoju skromnu imovinu, kupio osnovne namirnice, preselio se na obalu mora i počeo pretraživati oblutke. Znao je da bi se moglo dogoditi da - dok bude tražio magični kamen - uzme jedan isti oblutak mnogo puta. Zato je sve one koji su bili hladni bacao u more. Cijeli dan je proveo tražeći ali nije našao topli kamen. Ipak nije odustajao. Uze kamen. Hladan. Baci ga u more. Uze sljedeći. Baci ga u more. Tako su se dani nizali u tjedne, tjedni u mjesece. Jednog dana je, međutim, uzeo kamen koji je bio topao. Bacio ga je u more prije nego što je shvatio što je učinio. Razvio je tako snažnu naviku bacanja kamenja u more da nije primijetio da je to bio kamen koji je mjesecima tražio. Tako je i s prilikama u životu. Ako nismo dovoljno obazrivi, lako se može dogoditi da uopće ne primijetimo pruženu priliku i da nam izmakne iz ruku.

Pregleda: 918 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 22. 11. 2019.

Slični dokumenti

Poniznost - kratka priča
Poniznost - kratka priča
Dođe učenik rabiju i pita:molitva_zid_placa_clipart - Nekoć su ljudi gledali Boga licem u lice. Zašto danas nije tako? Rabi odgovori: - Jer se više nitko ne želi tako duboko sagnuti.

Židovska legenda

Mlijeko za Boga
Mlijeko za Boga

casa_mlijeka

Mojsije je u pustinji susreo jednoga pastira. Proveo je s njim dan i pomogao mu musti ovce. Uvečer je vidio kako pastir najbolje mlijeko ulijeva u posebnu zdjelicu i stavlja na kamen nedaleko mjesta gdje su se nalazili. Mojsije ga zapita komu je to mlijeko namijenjeno, a pastir odgovori:

- To je mlijeko za Boga.

Kad je Mojsije zatražio da mu protumači, pastir reče:

- Uvijek stavljam na stranu najbolje mlijeko i prinosim ga Bogu.

Mojsije upita: - I Bog ga pije?

- Da - odgovori pastir.

Mojsije mu protumači da je Bog duh i da ne treba piti mlijeko. Kako pastir nije htio vjerovati, Mojsije mu predloži da se sakriju iza grma i da vide hoće li Bog doći piti mlijeko.

Kad je pala noć pastir se sakrio i na mjesečini ugledao malu lisicu kako dolazi sitnim koracima iz pustinje. Pogledavši lijevo i desno životinja navali na mlijeko, žedno ga popije i izgubi se u pustinji.

Sutradan Mojsije vidje da je pastir posve utučen. - Što nije u redu? - zapita ga.

- Bio si u pravu - uzdahne pastir - Bog je čisti duh i ne treba moga mlijeka!

Mojsije, začuđen, reče: - Pa trebao bi biti sretan! Sad znaš o Bogu više nego prije nekoliko dana!

- Istina - odgovori pastir - ali propalo je jedino čime sam Bogu mogao pokazivati svoju ljubav!

Mojsije shvati i povuče se u samoću gdje se molio svom dušom. U noći mu se javi Bog i reče:

- Mojsije, prevario si se. Istina je da ne pijem mlijeko, ali sam svejedno sa zadovoljstvom primao mlijeko koje mi je prinosio pastir kao dokaz svoje ljubavi: međutim, kako mi nije bilo potrebno dijelio sam ga s malom lisicom.

(židovska narodna tradicija)

Zanimljivosti

Prvi Martirologij (popis svetaca Crkve) objavljen je 1584. na zahtjev pape Grgura 13.

Humor

– Koliko Microsoftovih programera treba da zamijene žarulju? – Ni jedan. Oni mrak proglase standardom.

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)