Mudrost dvorske lude - o vlasti i vladanju Novo!

0 preuzimanja

dvorska_luda_animacijaBehlul se mogao slobodno kretati po palači sultana Haruna el-Rašida jer je bio dvorska luda, a dvorska je luda čovjek koji svoju mudrost skriva iza zastora ludosti.

Jednoga je dana sjeo na sultanovo prijestolje, što je bio prijestup zbog kojeg se lako gubila i glava. Stražari ga odmah uhvatiše, skinuše s prijestolja i dobro ga istukoše.

Njegovo zapomaganje probudi sultana pa je došao vidjeti što se događa.

Behlul je drečao kao jarac dok je začuđeni sultan tražio od stražara da mu objasne što se dogodilo. Kad je čuo Bahlulov prijestup izgrdio je stražare: “Sram vas bilo, zar ne vidite da je to Behlul mahniti? Zar bi se pametan čovjek usudio sjesti na sultanovo prijestolje?!?”

Behlula poče tješiti “Nemoj plakati, sve je sada u redu, obriši svoje suze, dobri moj.”

“O veličanstveni, ja ne plačem zbog batina i boli koju pretrpjeh, već ja plačem zbog tebe!”, odgovori Behlul. 'Zbog mene!' uzviknu Harun, 'zašto bi plakao zbog mene?'

'O veličanstveni, reče Behlul, 'sjedio sam na tvom prijestolju samo nekoliko trenutaka i zbog toga sam dobio strašane batine, a ti, dobri moj, sjediš na njemu već dvadeset godina.

Kakve li samo tebe batine čekuju kada siđeš s njega?

ZBOG TE POMISLI JA ZAPLAKAH.

Harun el-Rešid ovim bijaše potpuno dotučen. Sada njemu suze potekoše niz lice. 'Pa što da radim, o, Behlule!?', zavapi “Budi pravedan” odgovori Behlul, mudra dvorska luda.

istočnjačka narodna pripovjetka

Pregleda: 2424 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 04. 12. 2019.

Slični dokumenti

Moć magije
Moć magije

edan mladić za kojega se pričalo da se bavi magijom sjedio je u sveučilišnoj knjižnici s prijateljima i razgovarao o svemu i svačemu. Jedan od studenata za stolom htio je iskušati njegove magijske vještine pa ga upita: „Možeš li podignuti ovu knjigu sa stola?“

Izbor nasljednika - priča za razmišljanje
Izbor nasljednika - priča za razmišljanje

Jedan uspješni biznismen ušao je u duboku starost i shvatio kako je došlo vrijeme da ga netko zamijeni. Pozvao je sve potencijalne kandidate, financijske direktore, šefove odjela i pogona, blagajnike, savjetnike i održao im govor...

Zanimljivosti

Početak izgradnje veličanstvene bazilike Notre Dame de Fourviere, jedne od glavnih građevina u Lyonu u Francuskoj platile su žene tkalaca svile.

Humor

Inspektor pita radnika: – Koliko ljudi radi u ovom pogonu? – Sa šefom deset! – Bez šefa? NITKO!

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )