Knjiga od jedne jedine riječi Novo!

0 preuzimanja

Raspeti-KristNeki pisac imao je jednu čudnu ideju, koja mu nije davala mira ni danju ni noću. Htio je napisati knjigu koja bi bila sastavljena od samo jedne stranice. Na toj jedinoj stranici bio bi samo jedan red, a u tom redu samo jedna riječ. Ali riječ u kojoj bi bila sadržana sva misao piščeva. Godinama je o tome razmišljao ali nije uspio naći tu jednu jedinu riječ.

Ono što je bilo njemu nemoguće, nama kršćanima je moguće. U našoj vjeri nalazi se jedna riječ u kojoj je sve sadržano: objavljenje i misterij, osnova Božja i određenje čovjekovo, veselje, snaga, filozofija i vjera. Ta riječ je: Raspeti. U toj riječi sadržano je čitavo kršćanstvo.

"Pogled na križ, što se diže nad ovim grobom u znak nade, napunja me šutnjom. O da bi se vi u svojim mislima prenijeli preko onoga dubokoga ponora, što dijeli zemaljske znanosti, - koje su tako uske i ograničene u svakom pogledu, makar na njima radili ljudi i izvanrednih sposobnosti, - do onih uzvišenih istina božanske znanosti, koje će se nama istom u nebu objaviti." (Augustin Cauchy, franc. matematičar ožalošćenima na grobu svog kolege Binet-a)

iz knjige Primjeri privlače, Biskupski ordinarijat, Katehetski ured, Split 1965.

Pregleda: 796 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 04. 12. 2019.

Slični dokumenti

Dar slušanja
Dar slušanja

Prije mnogo godina u Kini su živjela dva prijatelja. Jedan je znao vrlo lijeo svirati harfu, a drugi je bio nadaren da pažljivo sluša i razumije glazbu.

Zanimljivosti

TRISKAIDEKAFOBIJA je strah od broja 13, a PARASKEVIDEKATRIAFOBIJA je strah od petka 13.

Humor

- Perice, što ste danas radili u školi? – Pa, na kemiji smo učili o eksplozivnim elementima. – A šta ćete sutra raditi u školi? – U kojoj školi?!?

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)