Tri sita - mudrost Sokratova Novo!

0 preuzimanja

sokrat-ilustracija-clipart- Znaš li što sam sve čuo o tvome prijatelju? Trenutak, odgovori Sokrat. Prije nego mi ispričaš volio bih da prođeš jedan brzi test: jesi li to što mi želiš reći prosijao kroz tri sita? - Tri sita? Sokrat je slovio za mudraca. Jednoga ga dana potraži neki čovjek i reče: Da, odgovori Sokrat. Prije nego ispričaš neke stvari o drugome, dobro je da kroz tri sita prosiješ ono što želiš reći. Prvo je sito ISTINE. Jesi li provjerio da je istinito ono što mi želiš ispričati? - Ne, pa i nisam. Nisam vidio, samo sam čuo kako pričaju. - Ne, baš suprotno! Čuo sam kako se tvoj prijatelj loše ponio. Dobro! Ne znaš, dakle, je li to istina. Sada ćemo uzeti sito DOBROTE. Ono što mi želiš ispričati o prijatelju, je li nešto dobro? - Korisno? Pa i ne, ne vjerujem da bi ti to moglo koristiti. - Dakle, nastavi Sokrat, želiš mi ispričati loše stvari o prijatelju, a nisi siguran jesu li istinite. Ostalo je još sito KORISTI. Je li korisno da mi ispričaš to što je moj prijatelj napravio? Dakle, zaključi Sokrat, ono što si mi htio ispričati nije istina, ni dobro, ni korisno. Pa zašto bi mi pričao? Ne želim ništa znati od onoga što si mi htio ispričati, i tebi će biti bolje da sve to zaboraviš.

Pregleda: 2038 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 11. 12. 2019.

Slični dokumenti

Tata, ne vidim te
Tata, ne vidim te

U kućici na kraju grada življaše jedna mala sretna obitelj, u miru i radosti. Sve dok se jednog dana nad njihov dom nisu nadvili crni oblaci dima. Dok je vatra buktala roditelji i djeca istrčali su vani na otvoreno. Sretni što su živi i zdravi zagrlili su se čvrsto. Namoćni. Gledali su svoju kuću u plamenu i dimu.

obitelj_siluete

U jednom trenutku se zgledaše sa užasom u očima jer je nedostajao najmlađi dječak od četiri godine. U trenutku dok su izlazili, on se uplašio goleme vatre, gušen dimom vratio se natrag i popeo na gornji kat.

Što učiniti? Otac i majka pogledaše se preneraženo, sestre su počele urlati. Ući u oganj je nemoguće. Vatrogasci kasne.

U tom trenutku, gore visoko otvorio se prozor. Na njemu je stajao dječak i izbezumljeno dozivao: "Tata, tata!"

Otac je zavikao što ga je grlo nosilo: "Skoči dolje!" Dječak ispod sebe nije vidio ništa osim vatre i gustog dima, ali je čuo glas i odgovorio preplašeno: "Tata, ja te ne vidim... - "Ja tebe vidim i to je dovoljno. Skači dolje!" Vikao je nesretni čovjek. Dječak skoči i nađe se zdrav u raširenim rukama oca koji ga je uhvatio u letu.

Misli Ivana Bosca
Misli Ivana Bosca
don_Bosco_umjetnicki_prikazČinite brzo dobra djela, jer može vam uzmanjkati vremena. Bogatstva, časti, užitci, što će mi to značiti na času smrti. Nastoj da te vole umjesto da te se boje. Loše navike mogu se nadvladati jakom voljom. Oni koji nemaju morala, gube dušu pred Bogom, a čast pred svijetom. Tko ima mirnu savjest ima sve. Podnesi sve ako si u prilici da spriječiš grijeh. Neka te uvijek vodi razum, a ne strasti. Tražite duše, a ne novac, časti i priznanja. Mudrost je umijeće dobrog upravljanja vlastitom voljom. Pohvale drugih ne služe ničemu osim da nas učine ambicioznima i oholima. Čini dobro u skrovitosti. Ljubičica je skrivena, ali je odaje miris. Prema onima nad kojima imamo vlast ponašajmo se kao da su naša djeca. Nastojimo im služiti poput Isusa. Treba raditi kao da nećemo nikad umrijeti i živjeti kao da nam je umrjeti svakog dana. Drugima praštaj sve, sebi ništa. Jao onome tko radi zato da ga svijet hvali. Svijet je loš platac i plaća uvijek nezahvalnošću. Knjige trebaju biti prilagođene inteligenciji onih kojima se govori, kao što hrana treba biti prilagođena organizmu pojedinca. U govoru i ophođenju budite blagi sa svima, a napose s onima koji su vas nekada uvrijedili ili vas sada gledaju prijekim okom. Dobro jednoga neka bude dobro sviju, zlo jednoga neka se udalji kao da je zlo sviju. Čovjek ima tri neprijatelja: smrt - koja ga iznenadi, vrijeme - koje mu bježi, đavla -misli misli koji ga drži na uzici.

preuzeto sa citati.hr

Zanimljivosti

Jedino Michelangelovo djelo koje je napustilo Italiju za njegova života je mramorna Bogorodica s djetetom koja se nalazi u crkvi Notre Dame u Brugge-u u Belgiji. Katolički Brugge ukrašava 600 malih kipova Majke Božje od kojih je Michelangelova Bogorodica s djetetom najljepši.

Humor

– Koliko Microsoftovih programera treba da zamijene žarulju? – Ni jedan. Oni mrak proglase standardom.

Poslovice

Grubost je pokušaj slabog čovjeka da bude jak. (Matthew Casy)