Kava ili šalica? - priča o pravim vrijednostima Novo!

0 preuzimanja

salica_kave_animacijaSkupina bivših studenata, sada uspješnih poslovnih ljudi, okupila se kod bivšega profesora. Razgovor se ubrzo pretvorio u žalopojke o stresu na poslu i životu. Profesor je ponudio gostima kavu i nakratko otišao u kuhinju. Vratio se s vrčem punim kave i s puno različitih šalica: porculanskih, staklenih, plastičnih, kristalnih. Neke od njih su izgledale vrlo jednostavno, neke su bile jako skupe, a neke su bile profinjenoga izgleda. Profesor je bivše studente ponudio kavom. Kada su svi uzeli šalice s kavom, profesor je rekao: Ako ste primjetili, sve skupe šalice i šalice vrlo lijepoga izgleda su uzete, a na poslužavniku su ostale one jednostavne i jeftine. Iako je normalno da želite samo najbolje za sebe, upravo TO je izvor vaših problema i stresa… Budite sigurni da sama šalica ne daje kavi posebnu kvalitetu. U većini se slučajeva radi samo o vrlo skupim šalicama koje ponekad skrivaju ono što pijemo. Ono što ste svi vi željeli bila je kava, a ne šalica, no svjesno ste krenuli za najboljim šalicama i tako se počeli međusobno uspoređivati. Život je kava a poslovi, automobili, stvari, novac i položaj u društvu su šalice. One su samo oruđa koja drže, sadržavaju i čine život, a vrsta šalice niti određuje niti mijenja kvalitetu našeg života. Ponekad, ako se usredotočimo samo na šalicu, propuštamo uživati u kavi kojom nas je Bog podario. Bog je pripremio kavu, a ne šalice… Uživaj u kavi, bez obzira na šalicu!

autor nepoznat

Pregleda: 897 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 11. 12. 2019.

Slični dokumenti

Gospodinovo boravište
Gospodinovo boravište
crkva-missouriNeki čovjek pođe na molitvu u Dom Gospodnji. Usput zastane kod svojeg susjeda pa ga pozove da pođe s njim. - Ne mogu - reče mu susjed - dijete mi leži u ognjici i ne želim ga ostaviti sama. - Pođi sa mnom - reče čovjek - molit ćemo Gospodina za tvoje dijete i on će sve okrenuti na dobro. - Hvala ti - reče mu susjed - ali ja osjećam da moram ostati kod kuće. - Čovjek ga ostavi i pođe dalje. U Domu Gospodnjem molio je dugo, ali je osjećao da njegova molitva nikamo ne dopire, da ga Gospodin ne čuje. I on zavapi. - Gospodine, zar me ne čuješ? - Reci što išteš - odazva se Gospodin - Nisam stigao prije do tebe jer sam bio kod tvog susjeda da mu dijete njegujem i da ga ohrabrim.

Stjepan Lice

Biserni prsten - priča o pravim vrijednostima
Biserni prsten - priča o pravim vrijednostima

Jedna priča govori o mladiću koji se obratio mudracu za pomoć rekavši mu: “Dolazim, učitelju, jer se osjećam tako bezvrijednim da nemam volje ni za što. Kažu mi da sam ni za šta, da ništa ne radim dobro, da sam nespretan i prilično glupav. Kako se mogu popraviti? Šta mogu učiniti da me više cijene?”

Zanimljivosti

Prema staroj židovskoj legendi gavran je pocrnio jer se nije htio vratiti na Noinu arku nego se ostao hraniti strvinama, a izvorno je bio bijel. Postao je slikom đavla koji ljudima oduzima razum i odvodi ih u paklene tame.

Humor

Nakon sata vjeronauka potukla se dva dječaka na školskom dvorištu. Vjeroučiteljica ih razdvoji i ukori starijega: “Sram te i stid bilo! A prije pet minuta smo govorili: Ljubi bližnjega svoga kao sebe samoga!” “On nije moj bližnji”, odgovori dječak, „On je moj brat!”

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)