Božićne jaslice - zanimljivosti Novo!

0 preuzimanja

- Relikvije betlehemskih jaslica čuvaju se u bazilici Santa Maria Maggiore u Rimu u podzemnoj kapelici u obliku betlehemske špilje.

jaslice sveti Frane 2013

- Prve jaslice postavio je sv. Franjo Asiški 1223. godine sa živim ljudima i životinjama u šumskoj špilji kod Greccija u blizini Asiza. Jasle sa slamom bile su pored oltara. Privezao je magarca i konja. Franjo je govorio, nije služio misu, jer nije bio svećenik, već đakon.

- Prve jaslice s figuricama, postavljene su u samostanu Fussen u Bavarskoj, 1252. godine.

- Najveće jaslice na svijetu postavljene su 2012. godine u Bogoti, glavnom gradu Kolumbije. Prostirale su se na više od 17 000 četvornih metara, a sadržavale su 339 figura u ljudskoj veličini i stotinjak glumaca.

- Sicilijanski kralj Karlo III. sakupljao je jaslice, koje su bile sve sadržajnije i raskošnije. Uskoro su i drugi imali kolekcije jaslica. Među poznatijim jaslicama u Europi su provansalski santoni ("mali sveci"), krakovske i napuljske jaslice. - Najstarije hrvatske jaslice čuvaju se na otočiću Košljunu kraj Krka, rad su nepoznatog majstora. - U Kolumbiji su figurice koje predstavljaju Mariju i Josipa odjevene u narodnje nošnje. - U Bijeloj kući u božićno vrijeme izložene su talijanske jaslice iz 18. stoljeća. - U nekim državama svijeta, glumci i izvođači kostimirani u Mariju, Josipa i Isusa putuju od grada do grada i na ulicama predstavljaju žive jaslice te traže prenoćište kod ljudi po kućama. - Papa Ivan Pavao II. započeo je 1982. godine, tradiciju postavljanja jaslica u Vatikanu na Trgu sv. Petra ispred božićnog drvca. - U doba Francuske Revolucije klasične jaslice su bile zabranjene u Francuskoj pa su se pojavile jaslice s figurama svjetovnog karaktera: obrtnika, slijepaca..., jer su figure Isusa i biblijskih osoba bile nepoćudne.

- Poslije Prvog svjetskog rata narasla je popularnost i počela komercijalna proizvodnja i prodaja jaslica.

- U nekim jaslicama nalaze se likovi Sveta tri kralja, a ponegdje se oni pojavljuju tek neposredno prije blagdana Bogojavljenja (6. siječnja).

- U rijetkim slučajevima, u jaslicama postoje i figure osoba iz Staroga zavjeta: Adama i Eve, Noe, dvanaest Jakovljevih sinova, proroka i drugih.

- U Meksiku, postoji tradicija postavljanja jaslica u domovima 16. prosinca, kada počinje devetodnevna svečanost sjećanja na zaruke Marije i Josipa.

- Postoje umjetnički prikazi jaslica, koji se mogu prilično razlikovati od tradicije, poput figura u obliku geometrijskih likova.

- Žive jaslice su u crkavama zabranjene u 15. stoljeću, zbog zloupotreba.

- Njemački imigranti donijeli su i popularizirali ideju živih jaslica u Ameriku. Postavljaju se i u školama i djeca aktivno sudjeluju.

- U Gruziji su 2008. godine, prosvjednici uništili osam scena živih jaslica.

- Od 1968. godine, rimski pape imaju ceremoniju blagoslova figurica Djeteta Isusa i kolijevki u posljednju nedjelju prije Božića. U ceremoniji sudjeluju školska djeca. Godine 1978., sudjelovalo je oko 50 000 djece.

- Stanovnici Napulja jaslice postavljaju već 8. prosinca, ali je figura Isusa u jaslicama tek od Božića.

- Na portalu trogirske katedrale sv. Lovre, nalazi se reljef Isusova rođenja, koji podjeća na jaslice, rad majstora Radovana.

- Od oko 1970. godine u SAD-u u živim jaslicama pojavljuje se ovce i magarci, a ponekad se iznajmljuju životinje iz zoološkog vrta.

- U Dubrovniku je 2005. godine pokrenut Međunarodni festival jaslica i božićnih običaja u Hrvatskoj.

- Etnografski muzej iz Zagreba svake godine priređuje izložbe božićne tematike, gdje se izlažu i umjetničke jaslice.

- Hrvatski umjetnici od 1985. godine, redovito sudjeluju na međunarodnoj izložbi jaslica u Rimu.

- Posljednjih godina, u Hrvatskoj su sve češće žive jaslice na gradskim trgovima u božićno vrijeme.

- Najveće jaslice u Splitu zadnje 3 godine su u klaustru sv. Franje na obali.

izvor wikipedija.hr

Pregleda: 1813 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Što je bila Betlehemska zvijezda?
Što je bila Betlehemska zvijezda?

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: "Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti." (Evanđelje po Mateju)

Čestit Božić ili sretan Božić?
Čestit Božić ili sretan Božić?

Rijetko se tko posljednjih desetljeća nije našao u situaciji da pri čestitanju Božića ne zna koji pridjev upotrijebiti, čestit ili sretan. Ne želimo biti isključivi jer se posljednjih godina upotreb­ljavaju oba načina čestitanja (i sretan Božić i čestit Božić), te su time na neki način oba legi­timna, a s vremenom će se zadržati onaj koji govornicima bude bliži i razumljiviji.

Zanimljivosti

Nero-Burning rom program za snimanje podataka na CDR i DVDR tj. za prženje dobio je ime po Luciju Demetriju Neronu rimskom caru koji je spalio Rim 64. godine i zato optužio kršćane.

Humor

Nije praznovjerno vjerovati da crna mačka zaista donosi nesreću? – KAD SI MIŠ!

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)