Priča o jednom običnom seljaku i jednom svećeniku Novo!

0 preuzimanja

crkva_zima_ilustracijaJedan stari poljoprivrednik se preko brda probijao nekoliko kilometara po dubokom snijegu do kapelice da bi sudjelovao na nedjeljnoj misi. Osim njega i svećenika, nitko se nije pojavio.

“Nisam siguran da ima smisla započinjati s misom, hladno je a sami smo ti i ja – možda bi bilo bolje da se se vratimo u svoje tople domove i popijemo nešto toplo?, upita svećenik. “Znate što, ja sam samo jedan običan seljak,” reče starac, “Ali kada idem nahraniti svoje stado u brdima, i kad se pojavi samo jedna životinja, sigurno je ne pustim da gladuje.” I tako svećenik, pomalo posramljen, započe sa svečanom misom – koja je uključivala kratku procesiju, kađenje, pjevanje, propovijed, obavijesti... i potraja dobra dva sata. Okonča svećenik službu ponosno primijetivši da, bez obzira koliko je mala potreba, naša dužnost time nije umanjena. I tako se zahvali starcu na lekciji koju je naučio od njega. “Je li ovo bilo u redu?”, upita svećenik kad su krenuli kući. “Znate što, ja sam samo jedan običan seljak,” reče starac, “ali kada idem nahraniti svoje stado u brdima, i kad se pojavi samo jedna životinja, sigurno je neću natjerati da pojede sve što sam donio za cijelo stado.”autor nepoznat
Pregleda: 1874 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 04. 12. 2019.

Slični dokumenti

Osmjeh ništa ne košta
Osmjeh ništa ne košta

osmjeh_clipartOsmijeh nas ništa ne košta, a djeluje čudesno. Obogaćuje onoga kome je namijenjen, a ne osiromašuje onoga, koji ga poklanja. Nitko nije tako bogat, niti tako siromašan, da si ga ne bi mogao priuštiti. S njime svatko samo dobija. Osmijeh unosi sreću u dom, pozdrav je prijatelju, pomoć pri sklapanju poslova. Osmijeh je kao odmor za umornoga, putokaz izgubljenomu, sunčana zraka za žalosnoga i najbolji prirodni lijek protiv ljutnje. Ne može ga se kupiti, posuditi ili ukrast, jer ima pravu vrijednost samo kad ga se poklanja.

Divlje guske - (priča o napasti)
Divlje guske - (priča o napasti)

Gospodar i sluga išli u lov na divlje guske. Šetajući razgovarali o duhovnim stvarima. Sluga je govorio o tome da ga Đavao stalno napastuje, da ima problema s njim, prisilnih misli.

Zanimljivosti

Džebel Musa tj. Horeb planina je visoka 2641 metar. Nalazi se na južnom vrhu Sinajskog poluotoka.

Humor

U prepunom tramvaju sjedi svećenik i čita. Iza njegovih leđa jedan čovjek reče drugomu: “Kad bih ja imao bedastog sina, poslao bih ga da postane svećenik.” Svećenik se okrene, pogleda čovjeka i reče: “Vidim da po tom pitanju imate drugačije mišljenje od Vašega oca.”

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )