Sportski auto - priča Novo!

0 preuzimanja

sportski-auto-ilustracijaMladi se čovjek spremao maturirati. Mnogo se mjeseci divio predivnom sportskom autu u izlogu. Znajući da je njegov otac dovoljno imućan da mu ga kupi, rekao mu je da je to jedino što bi htio. Konačno u jutro, na dan mature, otac ga je pozvao u dnevni boravak. Rekao mu je kako je ponosan što ima tako pametna sina, i da ga silno voli. Predao mu je kutiju umotanu u papir za poklone. Iznenađen, mladi je čovjek otvorio kutiju i pronašao Bibliju. Uvrijeđen i ljut rekao je ocu: "Sa svim svojim novcem poklonio si mi... Bibliju?!“ Izašao je iz kuće i ostavio Bibliju i oca za sobom. Prošlo je mnogo godina i čovjek je postao veoma uspješan u svom poslu. Imao je divan dom i dobru obitelj. Jednog je dana odlučio posjetiti oca. Nije ga bio vidio od dana mature. Prije nego se uspio organizirati za posjet, primio je telegram u kojem je pisalo kako mu je otac umro, i njemu ostavio sav svoj imetak. Morao je hitno doći doma i preuzeti stvari. Kad je stigao u kuću svoga oca, prevladala ga je tuga i žaljenje. Počeo je pretraživati očeve papire. Među stvarima je pronašao i poklonjenu Bibiliju, neotvorenu. Sa suzama, otvorio ju je i počeo listati stranice. Dok je čitao, iz omotnice koja je bila u knjizi, ispao je ključić. Na ključiću je bio privjesak s imenom zastupnika, koji je prodavao sportske automobile. U omotnici je bio i papir na kojem je pisao datum mature zapečaćen riječima: "PLAĆENO U POTPUNOSTI". Koliko često propuštamo Božji blagoslov samo zato jer ne dolazi u paketu kakvog smo očekivali?

Slični dokumenti

Krtica i sunce - Stjepan Lice
Krtica i sunce - Stjepan Lice

Nekada su krtica i sunce povazdan bili zajedno. Zanosno su se družili i natjecali tko će se domisliti ljepšoj igri. Kad bi se umorili, počinuli bi zagledani jedno u drugo.

Kako su rasli zemlja i nebo?
Kako su rasli zemlja i nebo?
Bozic-ilustracijaBožić. Rekoh joj: "Nacrtaj mi Božić." Dugo je sjedila. Zamišljena. Nad papirom. S olovkom u ruci. Napokon se odlučila. Povukla je pri dnu lista crtu od jednog do drugog kraja, a onda se dugo i upitno zagledala u mene. A ja, ja nisam znao što reći i više - tek tako, upitah: S koje strane to treba gledati? Ona odmakavši olovku od usta i privukavši papir bliže meni, tiho reče: - Ovako je bilo prije Božića. Nebo je veliko, a zemlja mala. - Potom obrne list, tako da je crta koju je povukla bila sasvim pri vrhu. Reče: - A ovo je poslije Božića. Nebo i zemlja su narasli. Zemlju sam nacrtala ali od neba je tek ovo malo stalo. Sada ti je nebo svuda tu okolo. I zaokruži rukom uokolo lista. Gledala me zabrinuto, kao da se pita razumijem li, a onda me obujmi svojim ručicama. Reče: - Hajde, idemo gledati bor, pa ćemo poslije pričati što smo vidjeli. Siguran sam, sve lijepo vidio sam te večeri među onim granama, svjetlima. Tek, bojim se, da nje nije bilo, ništa ne bih vidio. (Stjepan Lice)

Zanimljivosti

Prelijepa Sagrada Familia (Sv. Obitelj) crkva koju je u Barceloni projektirao Antonio Gaudi gradi se od 1882. godine i još uvijek nije dovršena. Zanimljivo je da to nije crkva koja se najduže gradi u povijesti; npr. katedrala u Antwerpenu u Belgiji građena je 269 godina.

Humor

Post je kad jedeš a polako gutaš. (učenik drugog razreda)

Poslovice

Dobar slikar ne daje ime svojoj slici, loš mora. (Poljska)