Kako se kralj Numa pogađao s Jupiterom? Novo!

0 preuzimanja

Zeus_JupiterStari su Rimljani bogove molili za uspjeh u poslu, za pobjedu u ratu, za dobru žetvu itd. i prinosili su im žrtve, a bogovi su bili dužni ljudima ispuniti molitve. U molitvama se, smatralo se, točno moralo reći što se želi i što se daje, predviđajući sve slučajeve. Ako se, npr., u molitvi bogu točno ne kaže: "Primi na dar ovo vino koje ti prinosim!" bog će odmah, kakav jest, shvatiti da mu se pirnosi sve vino koje se nalazi u podrumu. I tada jadni čovjek ostane bez ijedne kapljice.

Rimska legenda priča kako se Romulov nasljednik kralj Numa Pompilije pogađao s bogom Jupiterom: - Prinijet ćeš mi za žrtvu glavu - zatražio je Jupiter. - Vrlo dobro - odgovorio je kralj - dobit ćeš glavicu bijelog luka koju ću smjesta iščupati iz svog povrtnjaka. - Ne - odgovorio je Jupiter - hoću nešto ljudsko! - Dobro - odvratio je kralj - dobit ćeš ljudsku kosu. - Ali, ne, ja hoću nešto živo! - U redu - izvukao se kralj - na sve to dodat ćemo jednu malu živu ribu.

Jupiter je, kaže priča, prasnuo u smijeh i na sve pristao.

Pregleda: 1286 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 11. -0001.

Slični dokumenti

Biserni prsten - priča o pravim vrijednostima
Biserni prsten - priča o pravim vrijednostima

Jedna priča govori o mladiću koji se obratio mudracu za pomoć rekavši mu: “Dolazim, učitelju, jer se osjećam tako bezvrijednim da nemam volje ni za što. Kažu mi da sam ni za šta, da ništa ne radim dobro, da sam nespretan i prilično glupav. Kako se mogu popraviti? Šta mogu učiniti da me više cijene?”

Pogled s druge strane
Pogled s druge strane

Mladi par se doselio u ulicu. Slijedećeg jutra, kada su doručkovali, žena je opazila susjedu kako vješa rublje. Možda treba nov prašak za pranje, kako bi bolje oprala - pomislila je.

Zanimljivosti

Jedna od najpoznatijih krvnih osveta (prikazuje se kao turistička atrakcija) odvijala se sredinom 19. stoljeća između obitelji patrijarha Randolph McCoy-a (Kentacky) i obitelji kapetana William Hatfield-a (Virginia). Sukob je odnio mnoge živote s obje strane a navodno je izbio oko vlasništva nad zalutalom svinjom. Eskalirao je nakon ženidbe Roseanne McCoy i Johnsona Hatfielda.

Humor

Za vrijeme propovijedi, koja se poprilično otegla, župnik načas prekine govor uz ispriku: – Nadam se da mi nećete zamjeriti, zaboravio sam sat na stolu. Iz pozadine se čuje duboki muški glas: – Ne brinite, velečasni, u sakristiji imamo kalendar…

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)