Plivanje u ledu na Bogojavljenje Novo!

0 preuzimanja

Usprkos temperaturama i od -40 °C prošle godine je u Rusiji u kupanju na Bogojavljenje koje istočne crkve slave 19. siječnja sudjelovalo oko 160 tisuća ljudi.

[caption id="attachment_26868" align="aligncenter" width="602"] Usred zime buše se rupe u ledu, a tisuće ruskih pravoslavnih kršćana okupljaju se kako bi uronili u ledenu vodu te proslavili blagdan Bogojavljenja. (Tverska oblast, Rusija 2015.) - TASS-PHOTO[/caption]

Nakon što je Rusija primila kršćanstvo 988. godine, Bogojavljenje je postalo jedan od najvažnijih blagdana. Dan uoči Bogojavljenja, 18. siječnja, na rijekama i jezerima su se otvarali „jordani” - otvori u ledu u obliku križa koji su naziv dobili po rijeci Jordan. Naime, istočne crkve na blagdan Bogojavljenja stavljaju naglasak na Isusovo krštenje. Svećenik posvećuje vodu u jordanu tako što uz molitvu tri puta zaroni križ u vodu.

[caption id="attachment_26862" align="aligncenter" width="603"] Regija Vologd, Rusija TASS-PHOTO[/caption]

S vremenom se proširilo vjerovanjem da čovjek koji na Bogojavljenje tri puta zaroni u otvor u ledu sa sebe „spere” grijehe koji su se nakupili tijekom godine i stoga na tisuće pravoslavnih vjernika, a i onih koji nisu vjernici, plivaju u ledenoj vodi ili izvrše obred trostrukog zaranjanja.

[caption id="attachment_26861" align="aligncenter" width="602"] Sankt-Peterburg - TASS-PHOTO[/caption]

U Moskvi se svake godine otvara sve veći broj opremljenih kupališta. Po pravilu, pored njih se nalaze tople svlačionice, a tu su i spasioci i liječnici.

izvor: hr.rbth.com/multimedia

Pregleda: 2399 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 18. 11. 2019.

Slični dokumenti

Čestit Božić ili sretan Božić?
Čestit Božić ili sretan Božić?

Rijetko se tko posljednjih desetljeća nije našao u situaciji da pri čestitanju Božića ne zna koji pridjev upotrijebiti, čestit ili sretan. Ne želimo biti isključivi jer se posljednjih godina upotreb­ljavaju oba načina čestitanja (i sretan Božić i čestit Božić), te su time na neki način oba legi­timna, a s vremenom će se zadržati onaj koji govornicima bude bliži i razumljiviji.

Što je bila Betlehemska zvijezda?
Što je bila Betlehemska zvijezda?

Kad se Isus rodio u Betlehemu judejskome u dane Heroda kralja, gle, mudraci se s Istoka pojaviše u Jeruzalemu raspitujući se: "Gdje je taj novorođeni kralj židovski? Vidjesmo gdje izlazi zvijezda njegova pa mu se dođosmo pokloniti." (Evanđelje po Mateju)

Zanimljivosti

Najveće zvono na svijetu teži 160 tona, visoko je 6,14 metara i ima promjer 6,6 metara, a izloženo je u Moskovskom Kremlju.

Humor

Stari pobožni propovjednik na samrti pozva bankara i odvjetnika da budu s njima u zadnjim trenucima života. Bankar upita: Pastore, zašto ste izabrali baš nas dvojicu da dođemo i budemo s Vama u vašim posljednjim trenucima? Stari propovjednik je podigao pogled i slabašnim glasom rekao: Želim da budem što sličniji Isusu, i da umrem kao i On – između dva lopova!

Poslovice

Tko ni za što na svijetu nije sposoban, taj uvijek ismijava druge. (Madagaskarska poslovica)