Banka sreće Novo!

0 preuzimanja

seljak_vangoghČovjek, star 92 godine, omalen, ponosnog držanja, lijepo odjeven i uredno obrijan, uredno počešljane kose seli u starački dom. Supruga mu je nedavno umrla i zato mora i on seliti.

Čekao je nekoliko sati, strpljivo, a kad su ga obavijestili da je njegova soba spremna za useljenje prijateljski se osmjehnuo.

Dok se u svojim kolicima lagano kretao prema liftu, opisivala sam mu malu sobu s platnom ispred prozora, koje zamjenjuje zavjesu. “To je veoma lijepo”, reče on entuzijazmom osmogodišnjeg dječaka, kome su upravo poklonili psića. “Gospodine Winst, pa još niste ni vidjeli sobu.” “Kakave to ima veze?”, reče on, “Sreća je nešto, što biraš unaprijed. Je li moja soba lijepa, ne zavisi od namještaja ili dekoracije. To zavisi ponajprije od toga kako ja zapažam stvari. U svojoj sam glavi već odlučio da je moja soba lijepa."

"Takve odluke donosim svaki dan čim se probudim."

"Sam biram hoću li ostati cijeli dan u krevetu i brojati dijelove tijela, s kojima imam problema, ili ću ustati i zahvaliti Bogu za one dijelove, koji me još uvijek služe.”

“Svaki dan je poklon za sebe i dokle god mogu otvoriti oči, upirem pogled u novi dan i sjećam se sretnih trenutaka iz svog života.”

“Starost je kao bankovni račun s kojega uzimaš onoliko koliko ti je potrebno.”

“Zato ti savjetujem da na svoj račun sreće stavljaš što više možeš i zahvaljujem ti na saradnji i prilogu na mom računu.”

"Zapamti ova jednostavna pravila za sreću: 1. Oslobodi srce mržnje. 2. Oslobodi glavu briga. 3. Živi jednostavno. 4. Pružaj puno. 5. Ne očekuj previše.

Pregleda: 1125 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 30. 09. 2019.

Slični dokumenti

Noge nisu potrebne za ples - priča o optimizmu
Noge nisu potrebne za ples - priča o optimizmu

Karijera poznate indijske balerine, Sudhe Čandran, bila je bukvalno presječena kad je doživjela nesreću poslije koje joj je amputirana desna noga.

Štapovi
Štapovi

- Možeš li mi dati nešto o što bih se mogao oslanjati dok idem svojim putem? - zamoli dijete svog anđela.

Zanimljivosti

Židovi su Pilata tužili caru zato što je postavio zlatne grbove carstva na svoju palaču u Jeruzalemu što je vrijeđalo njihove vjerske osjećaje i Tiberije je naredio da se grbovi premjeste u Cezareju u kojoj je bilo glavno upraviteljevo sjedište.

Humor

Mladić je upravo položio vozački pa je molio oca, inače pastora, da se dogovore oko korištenja jedinog auta u obitelji. Otac ga je odveo u radnu sobu i rekao: ”Ovako ćemo: popravi ocjene, proučavaj malo više Bibliju i skrati kosu pa ćemo razgovarati o automobilu.” Mjesec dana kasnije otac bideći napredak svoga sina reče: ”Sine, ponosim se tobom: ocjene si popravio i Bibliju čitaš više nego ikada. Ali, još se nisi ošišao.” ”Znaš, tata”, odgovori ovaj, ”malo sam razmišljao o tome. Vidiš, Samson je imao dugu kosu, pa Mojsije, Noa… pa čak i Isus.” ”Tako je” reče otac. ”I kamo god su išli – išli su pješice.”

Poslovice

Djeca dobivaju udarce koji pripadaju roditeljima. (Talijanska)