O srditosti i opraštanju Novo!

0 preuzimanja

Asirija_ilustracijaJedan je opat običavao na vrlo zoran način poučavati mlađe učenike. Tako je svakog jutra bacao kamen na jedan kip koji je predstavljao pogansko božanstvo u ruševinama obližnjeg rimskog hrama. Uvečer je opat molio oproštenje.

- Oče, što to znači? - upitaju znatiželjni novaci. - Kad u jutru bacim kamen na ovaj mrtvi idol, pokušava li se on izmaknuti? A kada se uvečer pokušavam ispričati, vide li mu se na licu tragovi taštine?

Dok su učenici još bili zatečeni poukom, opat dometne:

- Braćo moja, nas ovdje ima sedam monaha. Želimo li dugo ostati povezani, morate se ponašati kao ovaj kip. Nitko se ne smije srditi kad ga netko uvrijedi, niti se ne smije uznositi kada ga netko zamoli da oprosti.

Ljudevit A. Maračić

Pregleda: 1491 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 09. 12. 2019.
Document history:

o

Slični dokumenti

Ulica milosrđa - priča iz života
Ulica milosrđa - priča iz života

U Bolonji postoji jedna ulica koja nosi vrlo zanimljiv naziv: "Ulica milosrđa". Vrlo je zanimljivo kako je dobila to ime. U njoj se jednoga dana dogodilo ubojstvo.

Intervju s Gospodinom
Intervju s Gospodinom

Sanjao sam da imam intervju s Gospodinom. - A tako, ti bi me htio intervjuirati?, reče Gospodin. - Ako imaš vremena?- rekoh. On se nasmiješi: Moje je vrijeme vječnost. Što si me namjeravao pitati? Što Te najviše iznenađuje kod ljudi?

Zanimljivosti

Po običaju afričkog plemena Karagu mladenci moraju, danju i noću, nositi maske godinu dana. Za vrijeme ovog “probnog braka” njihova veza utemeljena je samo na dogovoru roditelja i mladi je mogu raskinuti. Ali u slučaju da skinu maske, za kaznu, nikad se neće smjeti rastaviti.

Humor

Izgubio sam pamćenje, potužio se neki stogodišnji pustinjak svom jednako starom subratu. – Što si izgubio?, upita ovaj, koji je bio prilično nagluh. – Ne sjećam se…

Poslovice

Zrno pijeska u oku može sakriti cijelu planinu! (Japanska poslovica )