Knjiga od jedne jedine riječi Novo!

0 preuzimanja

Raspeti-KristNeki pisac imao je jednu čudnu ideju, koja mu nije davala mira ni danju ni noću. Htio je napisati knjigu koja bi bila sastavljena od samo jedne stranice. Na toj jedinoj stranici bio bi samo jedan red, a u tom redu samo jedna riječ. Ali riječ u kojoj bi bila sadržana sva misao piščeva. Godinama je o tome razmišljao ali nije uspio naći tu jednu jedinu riječ.

Ono što je bilo njemu nemoguće, nama kršćanima je moguće. U našoj vjeri nalazi se jedna riječ u kojoj je sve sadržano: objavljenje i misterij, osnova Božja i određenje čovjekovo, veselje, snaga, filozofija i vjera. Ta riječ je: Raspeti. U toj riječi sadržano je čitavo kršćanstvo.

"Pogled na križ, što se diže nad ovim grobom u znak nade, napunja me šutnjom. O da bi se vi u svojim mislima prenijeli preko onoga dubokoga ponora, što dijeli zemaljske znanosti, - koje su tako uske i ograničene u svakom pogledu, makar na njima radili ljudi i izvanrednih sposobnosti, - do onih uzvišenih istina božanske znanosti, koje će se nama istom u nebu objaviti." (Augustin Cauchy, franc. matematičar ožalošćenima na grobu svog kolege Binet-a)

iz knjige Primjeri privlače, Biskupski ordinarijat, Katehetski ured, Split 1965.

Pregleda: 771 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 04. 12. 2019.

Slični dokumenti

Apostolsko vjerovanje
Apostolsko vjerovanje

Vjerujem u Boga, Oca svemogućega,

Stvoritelja neba i zemlje.

Boje prijateljstva
Boje prijateljstva

Pred mnogo vremena boje su sudjelovale u strašnoj prepirci. Svaka se boja proglašavala apsolutno najboljom, najvažnijom, najpotrebnijom, najdražom... ZELENA reče: «Jasno, ja sam najvažnija. Ja sam simbol života i nade.

Zanimljivosti

Prema Dioklecijanovom ediktu o cijenama iz 301. (ulomci pronađeni u Aphrodisiasu u Turskoj) učitelj u osnovnoj školi imao je mjesečnu plaću po dječaku jednaku plaći zidara, stolara, tesara, kovača, pekara, vapnara, polagača kamenih pločnika, kolara, graditelja riječnih brodova, štukatera dnevno s prehranom.

Humor

Propovjednik upita svoje župljane: Koliko vas je oprostilo neprijateljima? Oko 80% podigne ruke. Župnik ponovi pitanje glasnije, strožim tonom. Ovaj put svi podignu ruke osim jedne stare gospođe. Župnik ju upita: Zar vi ne namjeravate oprostiti svojim neprijateljima? – Ja nemam neprijatelja, starica će na to. – To je stvarno neobično. Koliko imate godina? – 98. Sve sam ih nadživjela.

Poslovice

U kući lijenčine množe se samo snovi. (Koreanska)