Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za osnovnu školu i natjecanje iz vjeronauka za srednju školu

Sinj, 2. ožujka 2020.

Nadbiskupijska vjeronaučna olimpijada za učenike osnovnih škola i natjecanje iz vjeronauka za učenike srednjih škola održani su u ponedjeljak 2. ožujka 2020. godine u Osnovnoj školi Ivana Lovrića u Sinju. Tema ovogodišnjeg natjecanja bila je „Sveti Vinko Paulski – apostol milosrdne ljubavi. Vinkovska karizma u Hrvatskoj“.

 

1

Nakon dvije prethodne razine, školskog i međuškolskog natjecanja, na nadbiskupijskoj razini sudjelovalo je 20 osnovnoškolskih i 10 srednjoškolskih ekipa s područja Splitsko-makarske nadbiskupije. Budući da se radi o istoj Splitsko-dalmatinskoj županiji, na natjecanju je sudjelovalo i šest osnovnoškolskih i jedna srednjoškolska ekipa iz Hvarske biskupije.

Na početku natjecanja škola domaćin upriličila je prigodni kulturno-umjetnički program koji je započeo pjevanjem državne himne u izvedbi školskog zbora pod ravnanjem prof. Marije Župić, a potom su učenici predvodili prigodnu molitvu. U prvom dijelu programa nastupili su KUD Brnaze, KUD Sinj te Klapa Sinj, a prigodni igrokaz prema narodnoj priči „Čovik i žena“ izveli su učenici nižih razreda škole domaćina. 

a

Natjecateljima, njihovim mentorima i svim gostima riječ dobrodošlice uputio je ravnatelj Osnovne škole Ivana Lovrića prof. Vranko Perković. „Čast nam je i zadovoljstvo što se vjeronaučna olimpijada održava u našoj školi. Zahvaljujem svima koji su sudjelovali u organizaciji ovog velikog događaja za našu školu i grad Sinj“, kazao je, zaželjevši svima sreću u natjecanju.

Pozdravljajući sve nazočne, gvardijan Svetišta Čudotvorne Gospe Sinjske fra Ante Čovo je  izrazio zadovoljstvo što se olimpijada održava u „viteškom gradu Sinju”. „Nadam se kako ćete pod zaštitom Gospe Pobjednice danas uspjeti pokazati svoje znanje. Čestitam svima vama koji ste uspjeli doći do ove razine natjecanja jer ste već pobjednici. Neka vas vaše znanje o sv. Vinku i Družbi sestara milosrdnica potakne na djela milosrđa prema bližnjemu kako bi u ovome svijetu ostvarili Božju ljubav“, zaključio je. 

b

Riječi dobrodošlice uime grada Sinja uputila je gradonačelnica gđa. Kristina Križanac, naglasivši „kako na temeljima tradicije i vjere koju mentori prenose učenicima trebamo graditi budućnost našeg društva i domovine“.

Prigodni govor održao je i predstojnik splitske podružnice Agencije za odgoj i obrazovanje gosp. Vlade Matas. „Nismo ni svjesni koliko su vremena i truda mentori i učenici uložili kako bi došli do ove razine natjecanja. Dragi učenici, iako smo u vremenu korizme kroz koje se ljudi nečega odriču, molim vas da se nikada ne odreknete svojih snova. Želim vam od srca da ih svakodnevno živite u svom životu“, poručio je.

Uime Splitsko-dalmatinske županije nazočnima se obratio pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu i sport gosp. Tomislav Đonlić. „Sretan sam kada vas vidim ovako nasmiješene i pune optimizma. Posebno nas veseli i vaša želja za upoznavanjem vlastitog vjerskog i kulturnog identiteta. Zbog vas nema straha za našu domovinu“, rekao je. 

 

Provincijalka sestara milosrdnica u Splitu s. Andrijana Mirčeta govorila je o djelovanju Družbe u Hrvatskoj. „Povijest hrvatskih milosrdnica započinje 5. rujna 1845. godine kada iz austrijskog Tirola, na poziv zagrebačkog biskupa Jurja Haulika, dolazi u Zagreb šest 'bijelih sestara' koje su razvile veliku socijalno-karitativnu i odgojno-obrazovnu djelatnost. Za potrebe odgoja i obrazovanja mladeži podizale su i otvarale dječje vrtiće i domove, pučke i razne strukovne škole. Osobiti ugled uživala je Preparandija ‒ Ženska učiteljska škola te Ženska realna gimnazija u Zagrebu. Za njegu bolesnika i staraca gradile su bolnice (u Zagrebu dvije) i staračke domove. Služenje bolesnicima sestre su započele već 1846. godine otvorivši u južnom krilu zagrebačkog samostana malu žensku bolnicu. Godine 1893. Družba počinje graditi veliku bolnicu na Vinogradskoj cesti. Duhovna i tjelesna djela milosrđa sestre su osobitom ljubavlju iskazivale siromašnim osobama“, ustvrdila je, dodavši kako su Drugi svjetski rat i komunistički režim načinili veliku štetu u europskom dijelu Družbe. „Vama, dragi mladi koji ste kroz gradivo  vjeronaučne olimpijade upoznali život i djelo sv. Vinka i svih koji po njegovu primjeru služe bratu čovjeku želim po zagovoru sv. Vinka, sv. Lujze i svih svetih i blaženih iz Vinkovske obitelji blagoslov u životu i uspjeh na ovom natjecanju“, zaključila je.

2

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš pozdravio je sve nazočne uime splitsko-makarskog nadbiskupa i metropolita mons. Marina Barišića koji zbog unaprijed preuzetih obveza nije mogao prisustvovati ovogodišnjoj vjeronaučnoj olimpijadi. Zatim je predstavio sve ekipe, upoznavši natjecatelje s pravilima i tijekom natjecanja. Natjecanje se sastojalo od tri dijela: pisanog testa, tombole i kviza „Tko želi biti Isusov milijunak?“. Prvom krugu natjecanja, pisanom ispitu znanja, učenici su pristupili pojedinačno, a kao grupa mogli su osvojiti maksimalno 60 bodova. Po završetku testa oko 150 sudionika okrijepilo se hranom i pićem te su pod vodstvom učitelja škole domaćina posjetili Muzej Sinjske alke i Svetište Gospe Sinjske. Za to vrijeme, članovi Povjerenstava i mentori ispravljali su njihove testove.

3

Drugom krugu natjecanja pristupile su sve ekipe, a na tomboli su mogli osvojiti 10 bodova koji su se pribrajali već osvojenim bodovima s pisanog testa te se tako dobilo po pet najboljih ekipa iz osnovne i srednje škole. Oni su pristupili završnom krugu natjecanja, kvizu „Tko želi biti Isusov milijunak?“ u kojem su predstavnici svih pet ekipa istovremeno pisali odgovore na zadana pitanja kojima su mogli osvojiti ukupno deset bodova. Na sve tri razine učenici su pokazali visoku razinu pripremljenosti i usvojenog znanja tako da je natjecanje bilo neizvjesno do samoga kraja. Učenici koji su u pisanom testu osvojili 52 ili više bodova nagrađeni su prigodnim darovima.

4

U kategoriji osnovnih škola prvo mjesto osvojili su učenici Osnovne škole „Tin Ujević“ iz Krivodola pod vodstvom mentorice Slave Ćelić s osvojenih 74,75 bodova. Drugo i treće mjesto s osvojena 73 boda podijelii su učenici Osnovne škole „Skalice“ pod vodstvom mentorice s. Lidije Čotić te učenici Osnovne škole „Zmijavci“ s mentoricom Andrijanom Bagarić.

P3420233

U kategoriji srednjih škola prvo mjesto osvojili su učenici III. gimnazije iz Splita pod vodstvom mentorice Ane Gelo s osvojenih 73,75 bodova. Drugo mjesto osvojili su učenici Gimnazije dr. Mate Ujevića iz Imotskog s mentorom Josipom Domazetom (71,50 bodova), a treće mjesto učenici Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić“ pod vodstvom mentorice Ikice s. Stele Mijić (70,75 bodova).

P3420208

Predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije don Josip Periš čestitao je pobjednicima i zahvalio vjeroučenicima, njihovim mentorima i članovima Povjerenstva. Posebno je zahvalio školi domaćinu, ravnatelju Vranku Perkoviću i svim djelatnicima škole na izvrsnom programu, odličnoj organizaciji i gostoprimstvu svih sudionika vjeronaučne olimpijade. Svim ekipama podijelio je priznanja o sudjelovanju na natjecanju, a prvih pet ekipa nagrađeno je vrijednim darovima.

Slavko Blažić

 

Zanimljivosti

Put od tvrđave Antonije tj. mjesta na kojem je Isus osuđen na smrt do mjesta raspeća dug je 600 metara.

Humor

Na satu Tehničke kulture učitelji ispituje djecu kako rade motori. Mali Ivica pristojno podigne ruku i pita: mogu li ja objasniti svojim riječima? – Naravno – odgovori učitelj. Brum, brum, brum, brum…

Poslovice

Hvalisanje je početak sramote. (Japanska)