Objavljen 29. broj Svjedoka

Split, studeni 2022.

Iz tiska je izišao novi, 29. broj Svjedoka, godišnjaka Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije. Prepoznatljiv po svojoj strukturi i standardnim rubrikama, Svjedok na 160 stranica donosi mnoštvo novih sadržaja i korisnih materijala znanstvene, stručne, dokumentarne i praktične vrijednosti.

 

 

svjedok slika 2Dvije su glavne teme koje obilježavaju ovaj novi broj, a koje su ujedno bile i sadržaji nadbiskupijskih stručnih skupova za vjeroučitelje: „Pred izazovima novih religioznih pokreta i sljedbi“ i „Novi Direktorij za katehezu – smjernice i načela“.

Uvodnik Svjedoka je jedna vrsta oproštajnog slova glavnog i odgovornog urednika Josipa Periša koji je 23 godine vršio službu predstojnika Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije te uređivao Svjedok od 7. do ovoga najnovijega 29. broja. Od početnog biltena vjeroučitelja Svjedok je pod njegovim vodstvom ubrzo prerastao u respektabilan godišnjak Katehetskog ureda s prepoznatljivom strukturom i standardiziranim rubrikama koje sadrže pisano svjedočanstvo sveukupnog profesionalnog i duhovnog života i rada vjeroučitelja Splitsko-makarske nadbiskupije. Imajući u vidu da svaki posao ima svoj vrijeme i da je Isus Krist jedini gospodar vremena, Periš u svom uvodniku izražava želju da sljedeći jubilarni 30. broj, pod novim uređivačkim vodstvom, donese novu svježinu i bude još prepoznatljiviji znak života i rada splitskih vjeroučitelja.

U rubrici stručno usavršavanje objavljena su cjelovita predavanja i praktični prilozi s dva međubiskupijska stručna skupa za vjeroučitelje Splitsko-makarske, Zadarske, Šibenske, Hvarske i Dubrovačke nad/biskupije. Na prvom stručnom skupu vjeroučitelji su se upoznali s novim religioznim pokretima i sljedbama. U tom kontekstu Svjedok donosi dva vrijedna stručna članka našeg najistaknutijeg poznavatelja ove problematike dr. sc. Josipa Blaževića: prvi, o samoj fenomenologiji novih religioznih pokreta i sljedbi i, drugi, o stavu Katoličke Crkve prema njima. Slijede zatim četiri kraća koreferata u kojima su vjeroučitelji predstavili neke specifične sadržaje vezane uz nove religiozne pokrete te njihovu kontekstualizaciju i kritičku prosudbu u nastavi vjeronauka – o New Ageu, o duhovnim vježbama i tehnikama u istočnjačkim religijama, o reinkarnaciji i o proricanju budućnosti. Drugi stručni skup bio je posvećen novom Direktoriju za katehezu. U tom kontekstu Svjedok donosi tri stručna članka: prvi, o glavnim naglascima i temama direktorija, drugi, o evangelizacijskom poslanju Crkve kao temeljnom preduvjetu novog lica kateheze u svjetlu novog direktorija i, treći, o školskom vjeronauka u svjetlu novog direktorija. Zatim slijede dva praktična koreferata u kojima dvoje vjeroučitelja pišu o mogućnostima primjene interkulturalne i interreligiozne kateheze te socijalne i karitativne kateheze u nastavi vjeronauka.

U rubrici statistika Svjedok donosi podatke o pohađanju vjeronauka na području Splitsko-makarske nadbiskupije u osnovnim i srednjim školama. U 2022./2023. školskoj godini nastavu vjeronauka u osnovnim školama pohađa 92,84 %, a u srednjim školama 91,85 % učenika. Bez obzira na blagi pad, sigurno uzrokovan i medijskim osporavanjem vjeronauka, raduje nas vrlo visoki postotak djece i mladih koji, po slobodnom izboru, upisuju Katolički vjeronauk u školi, ali nas i žalosti višegodišnje porazno opadanje broja učenika u našim školama, ne samo u našoj nadbiskupiji nego i u cijeloj Domovini. U istoj rubrici nalazi se i popis vjeroučitelja pripravnika te popis vjeroučitelja koji su kroz proteklu školsku godinu položili stručni ispit. Slijedi pregledan raspored vjeroučitelja u osnovnim i srednjim školama. Radi se o podatcima koji imaju važnu dokumentarnu i arhivsku vrijednost.

U redovitim rubrikama kateheze objavljeno je pet oglednih vjeronaučnih modela koji mogu svim vjeroučiteljima biti od velike koristi u praktičnom pripremanju nastave. To su tri modela o malim prorocima za VII. razred osnovne škole i dva o kršćanskoj objavi za I. razred srednje škole. Dodatna vrijednost ovih vjeronaučnih modela jest i u tome što uključuju elemente vrednovanja u svjetlu naputaka aktualne kurikularne reforme. I samo letimičan pogled na ove ogledne vjeronaučne modele pokazuje koliko je katolički vjeronauk metodički suvremen školski predmet koji respektira i implementira sve strateške smjernice kurikularne reforme: ishodovno planiranje i izvođenje nastave, naglasak na aktivnostima učenika i vrednovanje učeničkih postignuća i nastavnog procesa.

U rubrici učenici s teškoćama u razvoju objavljena su dva stručna rada: prvi, o ulozi obitelji u profesionalnoj rehabilitaciji osoba s invaliditetom i, drugi, o ADHD-u kod djece i odraslih te načinima rada s takvim osobama.

U rubrici događaji nalaze se širi osvrti na neka važnija događanja u organizaciji Katehetskog ureda, a u rubrici razmišljanja niz aktualnih edukativnih i kritičkih priloga od strane samih vjeroučitelja o suvremenim temama koji su napisani njihovim iskustvenim izričajem. Zadnja rubrika donosi kroniku rada Katehetskog ureda kroz prošlu školsku godinu te kalendar rada za tekuću godinu. Svi su tekstovi popraćeni i obogaćeni brojnim slikama, fotografijama i odgovarajućim ilustracijama. 

Svjedok se svake godine pokazuje kao vrijedno i korisno sredstvo u promicanju vjeronauka u školi. Dijeli se besplatno svim vjeroučiteljima Splitske metropolije, školama i župnim uredima na području Splitsko-makarske nadbiskupije, te svim Katehetskim uredima i visokom crkvenim učilištima u Republici Hrvatskoj. Svi zainteresirani čitatelji, a osobito vjeroučitelji iz drugih nad/biskupija, moći će u dogledno vrijeme preuzeti cjeloviti primjerak u pdf formatu na mrežnim stranicama Katehetskog ureda. (JP)

Zanimljivosti

Vitelije, pretpostavljeni Poncija Pilata naredio je ovome da se opravda caru zato što je dao smaknuti vođe Samarijanaca koji su se okupili na brdu Gerizim u potrazi za svetim posudama iz zavjetnog šatora i za još neke ispade. Tiberije je umro prije nego je Pilat stigao u Rim.

Humor

Za vrijeme propovijedi, koja se poprilično otegla, župnik načas prekine govor uz ispriku: – Nadam se da mi nećete zamjeriti, zaboravio sam sat na stolu. Iz pozadine se čuje duboki muški glas: – Ne brinite, velečasni, u sakristiji imamo kalendar…

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)