Radni susret predstojnika katehetskih ureda i voditelja Županijskih stručnih vijeća

Šibenik, 24. rujna 2022.

Redoviti radni sastanak predstojnika nad/biskupijskih katehetskih ureda, voditelja županijskih stručnih vijeća vjeroučitelja i više savjetnice za vjeronauk na području koje pokriva splitska podružnica Agencije za odgoj i obrazovanje, a uključuje pet južnih biskupija, održan je 24. rujna 2022. godine u Katoličkoj osnovnoj školi u Šibeniku.

 

 

Cilj ovog radnog susreta bio je analiza stručnog usavršavanja u 2021./2022. te usklađivanje i tematsko planiranje stručnog usavršavanja u novoj 2022./2023. školskoj godini na nad/biskupijskoj razini i razini županijskih stručnih vijeća. U ime domaćina, srdačnu dobrodošlicu sudionicima radnog susreta uputile su s. Mandica Starčević, ravnateljica Katoličke osnovne škole i s. Renata Azinović, predstojnica Katehetskog ureda Šibenske biskupije koja je i predložila da se ovaj radni susret održi u Šibeniku. Potom je pozdravnu riječ okupljenim sudionicima uputio mons. Tomislav Rogić, šibenski biskup zahvalivši svima na aktivnoj višegodišnjoj suradnji i angažmanu. Istaknuo je kako je Katolička Crkva tijekom proteklih tridesetak godina upravo preko školskog vjeronauka najsustavnije prisutna u školi, javnoj društvenoj ustanovi te da važnost vjeronauka u dijalogu Crkve i društva postaje sve značajnijom.

Nakon toga se Sabina Marunčić, viša savjetnica za vjeronauk osvrnula na realizaciju programa stručnog usavršavanja vjeroučitelja u protekloj školskoj godini koja je, kao i prethodnih godina, u potpunosti ostvarena. Zbog epidemioloških mjera, oba međubiskupijska stručna skupa održana su online. Prvi je obrađivao izazove novih religioznih pokreta, a drugi temeljne odrednice novog katehetskog direktorija. Također, održana su po tri županijska stručna vijeća na kojima se promišljalo o vrednovanju postignuća učenika s posebnim potrebama, aktualizaciji kao povlaštenom prostoru formativnog vrednovanja, upoznavanju digitalnih alata vezanih uz praćenje i vrednovanje, analizi novih vjeronaučnih udžbenika i digitalnih sadržaja te prezentaciji primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka. U svim biskupijama održana je i redovita duhovna obnova vjeroučitelja jer je duhovna dimenzija jedna od temeljnih sastavnica vjeroučiteljeva identiteta i poslanja.

Uslijedilo je usuglašavanje termina i tema stručnog usavršavanja u novoj 2022./2023. školskoj godini. Prvi stručni skup u studenome 2022. godine planiran je na temu korelacije vjeronauka i glazbene kulture, a drugi u ožujku 2023. godine na temu transhumanizma. Kao središnje teme županijskih stručnih vijeća planirane su: obrazloženje brojčane ocjene iz vjeronauka na temelju unaprijed osmišljenih kriterija, obrada izabranih izbornih tema u vjeronaučnoj nastavi i prezentacija primjera dobre prakse u nastavi vjeronauka.

U poslijepodnevnom dijelu radnog susreta, nakon ručka koji je serviran u prostranoj blagovaonici Katoličke osnovne škole, domaćini su osmislili kulturno-edukativni program u tri koraka. Prvo mjesto pripalo je crkvi i muzeju samostana sv. Frane, redovnika franjevaca konventualaca o čijoj osamstoljetnoj prisutnosti u gradu Šibeniku svjedoči bogata zbirka vrijednih umjetnina. Crkvu sv. Frane hrvatski biskupi proglasili su „prvim i glavnim hrvatskim nacionalnim svetištem sv. Nikole Tavelića“, prvog hrvatskog kanoniziranog sveca.

Potom smo posjetili „Civitas sacra“, inerpretacijski centar katedrale sv. Jakova koji je smješten u palači Galbiani, u samom srcu grada Šibenika. Zbirka „Svetoga grada“ zamišljena je i izvedena kao interpretacijski poduhvat u kojem su posjetitelji aktivni sudionici. Postav je koncipiran tako da simbolizira duhovno uzdizanje koje definira svako hodočašće. Posjetitelju, kojeg autorski tim odmah po ulazu u interpretacijski centar stavlja u ulogu hodočasnika,  vrijedni eksponati najprije pričaju priču o materijalnom bogatstvu koji je iznjedrio sakralni Šibenik, a potom se promjenom perspektive kroz interpretativne elemente, ukazuje na duhovnu dimenziju i vrijednosti kojima su Šibenčani vezani sa svojom katedralom.

Prepuni dojmova uputili smo se prema crkvi sv. Lovre u kojoj se nalazi grob Službenice Božje majke Klare Žižić, utemeljiteljice najstarije izvorne hrvatske redovničke zajednice Družbe sestara franjevki od Bezgrješne sa sjedištem u Šibeniku. Počeci Družbe sežu u 17. stoljeće, a šibenske franjevke danas su osobito aktivne u odgoju i katehizaciji djece i mladih.

Sabirući slike ovog nadasve bogatog radnog dana, uz kavu u Vrtu sv. Lovre, jedinstvenog srednjovjekovnog samostanskog mediteranskog vrta koji je 2007., nakon gotovo stotinu godina, obnovljen i otrgnut zaboravu, oprostili smo se od dragih kolega ispunjeni zahvalnošću i željom da sve planirane zadaće što kvalitetnije izvršimo.

Sabina Marunčić

Zanimljivosti

Put od tvrđave Antonije tj. mjesta na kojem je Isus osuđen na smrt do mjesta raspeća dug je 600 metara.

Humor

Na sprovodu dvojica poznanika komentiraju o pokojniku: – Duhan, alkohol i žena su ga došli glave? – Kako, pa bio je svećenik? – Pregazio ga je kamion tvornice duhana koji je vozila pijana žena.

Poslovice

Ne idi utabanim putem. Umjesto toga kreni tamo gdje puta nema i ostavi trag. (Anoniman)