Stručni skup za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama 2007.

Split, 09. lipnja 2007.

„Vjerski odgoj u predškolskim ustanovama i stjecanje socijalnih vještina“ bila je tema godišnjega stručnog skupa za odgojiteljice u vjeri u predškolskim ustanovama koji je održan 9. lipnja u prostorijama Centralnoga bogoslovnog sjemeništa u Splitu. Tema je obrađena kroz kratka predavanja, prezentacije, pedagoške radionice i zajedničku raspravu, a sudjelovalo je oko 80 odgojiteljica Splitsko-makarske nadbiskupije te biskupija Šibenske i Dubrovačke.

Program je započeo euharistijskim slavljem koje je predvodio generalni vikar mons. Ivan Ćubelić. Sve sudionike skupa, predavačice i odgojiteljice koje su završile teološko-katehetski seminar za osposobljavanje i provođenje vjerskoga odgoja u predškolskim ustanovama, u ime organizatora pozdravio je predstojnik Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije mr. Josip Periš.

tete2

Predavanja o temi održale su: sestra Katarina Pišković, prof. i viša savjetnica za vjerski odgoj djece predškolske dobi pri NKU HBK-a i Brankica Blažević, prof. i pedagoginja Katoličkih vrtića grada Zagreba. Cilj je predavanja bio osvježiti važnost duhovnoga života odgojitelja za poticanje emocionalnoga, socijalnog i duhovnog razvitka djeteta. Predavačice su upozorile na neke od zapreka koje usporavaju, a nerijetko i sputavaju duhovni rast kao što su: iskrivljena slika Boga, iskrivljena slika o samome sebi te duhovne rane. U tomu surječju one vide pomoć u empatiji, suočavanju sa samim sobom i iskrenosti prema sebi te samopoštovanju. Ako odgojitelj poznaje sebe onda mu nije poteškoća posredovati djetetu vrjednote i društvene vještine koje ono treba usvojiti. Oblik i cilj je „odjenuti se“ u Isusa Krista i usvojiti njegova ponašanja, istaknula je profesorica Pišković.

 

 

 

O osnovnim dječjim osjećajima: radosti, tuzi, strahu i ljutnji, o pozitivnom i negativnom pristupu takvim osjećajima, o tome kako odgojitelj treba usvojiti i pokazati razumijevanje i prihvaćanje dječjih osjećaja te kako može naučiti dijete smišljeno proživljavati negativne osjećaje, govorila je profesorica Blažević. Naglasila je da odgojitelj treba razlikovati dječji osjećaj od njegova ponašanja kazavši da dobro poznavanje djetetovih osjećaja vodi i do dobrih društvenih vještina, a nepoznavanje može dovesti do velikih odgojnih poteškoća. „Odgojitelj mora, poznajući društveno prihvatljiva i neprihvatljiva ponašanja, utjecati na njih ali nikako nema pravo utjecati na djetetove osjećaje i doživljaje“, upozorila je te iznijela nekoliko tehnika i načina pomoću kojih odgojitelj uči dijete kako u pojedinim stanjima može postupiti i koje će posljedice to izazvati. „Odgojitelj, okružje i odnosi u kojima se dijete kreće i boravi imaju važnu ulogu u stjecanju njegovih društvenih vještina“, naglasila je pedagoginja. Potom su prikazani konkretni primjeri iz prakse rada dječjih vrtića.

 

 

Cilj je pedagoških radionica bio preko biblijskoga teksta učiti ponašanje Isusa Krista koji odgojitelju pomaže da u sličnim situacijama djetetu ponudi ispravan oblik ponašanja te posvjestiti ulogu odgojitelja u prepoznavanju i rješavanju odgojnih poteškoća djece predškolske dobi. Program, kojemu je nazočila i Sabina Marunčić, viša savjetnica pri Agenciji za odgoj i obrazovanje splitske podružnice, završio je zajedničkom raspravom. U Hrvatskoj se doškolovalo oko 400 odgojiteljica u vjeri u predškolskim ustanovama.

 

 

 

 

Silvana Burilović

Zanimljivosti

List papirusa koji se izrađivao slaganjem, prešanjem i sušenjem tankih vlakana odrezanih ispod kore bio je bjelkaste boje a s vremenom bi požutio.

Humor

Kažu da je papa Franjo nakon što su ga izabrali u ožujku 2013. rekao kardinalima: “Neka Vam Bog oprosti za sve što ste učinili!”

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)