Svečana premijera dokumentarnog filma „Ploča, kreda, Krist“

Split, 15. veljače 2024.

Svečana premijera dokumentarnog filma „Ploča, kreda, Krist“ održat će se 15. veljače 2024. godine u 19.30 sati u prostorijama velike dvorane Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19).

Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi u školama na području Splitsko-dalmatinske županije i šire.Film je izrađen u produkciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Splitu pod redateljskom palicom vjeroučitelja Stanka Stojića, a uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Prvi vjeroučitelji u Republici Hrvatskoj imali su posebnu ulogu u stvaranju mlade demokracije, izgradnji nacionalnog identiteta, širenju i promicanju kršćanskih vrednota. Ovo je film o njima, njihovom entuzijazmu, svjedočenju vjere, o borbi, žrtvi i idealu koji je i danas prisutan u vjeronaučnim učionicama. 

Ploča kreda Krist

Zanimljivosti

Vitelije, pretpostavljeni Poncija Pilata naredio je ovome da se opravda caru zato što je dao smaknuti vođe Samarijanaca koji su se okupili na brdu Gerizim u potrazi za svetim posudama iz zavjetnog šatora i za još neke ispade. Tiberije je umro prije nego je Pilat stigao u Rim.

Humor

Za vrijeme propovijedi, koja se poprilično otegla, župnik načas prekine govor uz ispriku: – Nadam se da mi nećete zamjeriti, zaboravio sam sat na stolu. Iz pozadine se čuje duboki muški glas: – Ne brinite, velečasni, u sakristiji imamo kalendar…

Poslovice

Nije sretan onaj tko ima ono što želi, već onaj koji ne želi ono što nema. (Latinska)