Svečana premijera dokumentarnog filma „Ploča, kreda, Krist“

Split, 15. veljače 2024.

Svečana premijera dokumentarnog filma „Ploča, kreda, Krist“ održat će se 15. veljače 2024. godine u 19.30 sati u prostorijama velike dvorane Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu (Zrinsko-frankopanska 19).

Dokumentarni film prikazuje prvu generaciju vjeroučitelja koji su nakon osamostaljenja Republike Hrvatske počeli raditi u školama na području Splitsko-dalmatinske županije i šire.Film je izrađen u produkciji Katehetskog ureda Splitsko-makarske nadbiskupije u suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom u Splitu pod redateljskom palicom vjeroučitelja Stanka Stojića, a uz financijsku potporu Splitsko-dalmatinske županije.

Prvi vjeroučitelji u Republici Hrvatskoj imali su posebnu ulogu u stvaranju mlade demokracije, izgradnji nacionalnog identiteta, širenju i promicanju kršćanskih vrednota. Ovo je film o njima, njihovom entuzijazmu, svjedočenju vjere, o borbi, žrtvi i idealu koji je i danas prisutan u vjeronaučnim učionicama. 

Ploča kreda Krist

Zanimljivosti

Biblija je do sada prevedena na oko 2 350 svjetskih jezika, a na svijetu postoji oko 6500 jezika. Sa godišnjom prodajom od gotovo 20 milijuna primjeraka knjiga je koja je doživjela najviše izdanja.

Humor

Apostolski nuncij u Parizu jednom je za vrijeme svečanog ručka sjedio pored neke uvažene gospođe koja je bila previše razgolićena. Kad je na stol doneseno voće, on uze jabuku i pruži je gospođi. Na njen upitan pogled reče: “Gospođo, samo uzmite. Eva je opazila da je gola tek kad je pojela jabuku.”

Poslovice

Nema beznadnih situacija; postoje samo ljudi koji se u određenim situacijama osjećaju beznadno. (Tibetanska)