Prvi školski dan Novo!

0 preuzimanja

skolska_djeca_ilustracijaNije lako krenuti u školu prvi dan. Nakon uživanja neograničene slobode treba se pokoravati školskoj disciplini. A vjerujte to uopće nije lako.

Kad mi je bilo šest godina, odlučio sam ne ići u školu. Nije tu koristilo ni nagovaranje oca ni molbe majke. O školi jednostavno nisam htio ni čuti. „Sva će ti djeca zavidjeti kad vide tvoju krasnu torbu i nove hlače“, rekao je otac, a majka je odlučila ispeći tortu za nagradu kad se vratim kući. Mene ipak sve to skupa nije zanimalo. U školi sam morao slušati i raditi što drugi hoće, a ja to nisam htio. Jednog je dana, na nagovor moga oca, u kuću došla učiteljica. Bilo mi je to stvarno smiješno – kao da ću ja ikada ići u školu. „Tako se radujem što ćeš svaki dan dolaziti k meni. Ti si poslušan i sigurna sam da ćeš biti jedan od najboljih učenika“ – rekla je pogledavši me s osmjehom. Otac i majka gledali su me zabrinuto. Učiteljica je bila mlada i vesela i nimalo nalik onome kako sam je ja zamišljao i kako su mi pričali stariji prijatelji iz ulice. Pomislio sam: „Pokušat ću. Eto pokušat ću ići u školu pa što bude.“

No ubrzo je došla jesen, a mene je volja za školom posve prošla. Roditelji su me jedva istjerali iz kuće. Majka me odvela u školu. Cijelim sam putem plakao i nezaustavljivo jecao. Kad sam stigao pred školu prestao sam plakati da mi se druga djeca ne bi rugala, ali oči su mi bile crvene od suza i nisam mogao zaustaviti jecanje. U školskom dvorištu bilo je puno djece sa svojim mamama ili tatama. Bio je tu i susjedov Ivan i blizanci gospođe koja radi u trgovini i mnoga druga djeca. Dok sam promatrao djecu i školsku zgradu, došla je učiteljica i rekla: „Djeco, sad ćemo svi u učionicu.“ Te su me njezine riječi tako potresle da mi je u trenutku srce prestalo kucati. Počeo sam opet plakati i tako sam se drečao da su i druga djeca počela gubiti volju za školom. Za mamu sam se doslovno prilijepio i nisam se dao odvojiti od nje.

Učiteljica me je pokušala nagovoriti lijepim riječima, nudila mi je bombone i čokoladice, rekla je da mogu ponijeti i svoju najdražu i gračku i kako sva druga djeca idu… ali bilo je uzalud. Nakon nekog vremena majka me odvela kući. Bila je već jako ljuta. Kad smo došli kući i otac me ugledao i shvatio što se dogodilo i da sam došao ranije od sve druge djece, pogledao me ozbiljno i rekao: „Pa ti uopće ne moraš ići u školu. Možeš ostati kod kuće i biti pravi glupi dječak.“

Nakon nekoliko sati, kad sam se smirio, u ušima su mi odzvanjale riječi „glupi dječak“, „glupi dječak“, „glupi dječak“. Ali ja ne želim biti glup. Razmišljao sam. Hoće li me moji prijatelji iz ulice i dalje smatrati prijateljem. Hoće li prihvaćati i moje prijedloge za igru? Što će misliti o meni? Možda još nije sve propalo? Nisam mogao više izdržati. Otišao sam majci i odlučno rekao: „Sutra idem u školu!“ Stvarno?“, upitala je mama sva radosna. „Da, idem jer ne želim biti glupi dječak" odgovorio sam mirno.

Što sam rekao, to sam i učinio. Sutradan poslije ručka otišao sam k susjedovu Ivanu da idemo zajedno u školu. On je razrogačio oči i gledao me s nevjericom jer je vidio moje jučerašnje ispade pred školom.

Krenuli smo i što smo se više približavali školi u meni je više rastao ponos. Osjećao sam se tako hrabro i tako važno. Idem u školu i neću biti glupi dječak.

I učiteljica me je gledala začuđeno kad me je vidjela kao mirno ulazim u razred. Učenici, kako oni koji su me od ranije poznavali tako i oni koji me nisu poznavali, nisu skidali oka s mene. A ja, ja sam ponosno sjedio na svom mjestu i ponašao sam se kao da se ništa nije dogodilo.

prema vjeronaučnom priručniku za prvi razred „Učimo ljubiti Boga i ljude“.

Pregleda: 755 Pregleda
Preuzimanje: 0 puta
Ažurirano: 04. 12. 2019.

Slični dokumenti

Priča o Tomu Watsonu osnivaču IBM-a
Priča o Tomu Watsonu osnivaču IBM-a

Jednoga je dana Tom Watson, osnivač IBM-a doznao je da je jedan od njegovih ljudi napravio katastrofalnu pogrešku koja je IBM stajala 10 milijuna dolara.

Čišćenje
Čišćenje
ciscenje-animacijaBog ti je dao dar života. Na samom početku udahnuo ti je besmrtnu dušu, zazvao te imenom i rekao: "Volim te, dijete moje." I tako čovjek raste, poput prekrasnog stabla, na mjestu koje mu je povjereno i u okolnostima koje ne može birati. U što će se prometnuti to ljubljeno Božje dijete? Čuješ li, svakog jutra Božji šapat struji u zrakama sunca: "Volim te, dijete moje." Svaku večer zvijezde trepere bez obzira vidimo li ih ili ne. To nas Bog pokriva ogrtačem mirnog i okrepljujućeg sna. Prolaze dani. Pomalo se naviknemo na Božje darove i postajemo svjesni svojih mogućnosti. Zaboravljamo da smo sve što imamo primili od Boga. Počinjemo borbu za svoj ego i svoje ciljeve. Uz mnogo truda postižemo svoje ciljeve. Postajemo uspješni u društvu ali ambicijama nikad kraja... Tako lako nam se dogodi pa precijenimo svoje mogućnosti. Ali mi smo snažni i možemo učiniti sve što želimo. Mi smo slobodni i porušit ćemo sve zapreke koje su pred nama. I dokle tako.....nitko od nas ne zna. A Bog?.... On je naša tradicija - nećemo ga potpuno zaboraviti. "Što se to događa? Zašto mi oduzimaju život? O Bože, gdje si?" Patnja je neizbježna. Doći će prije ili poslije... Bilo kao bolest, poteškoće u obitelji, zajednici ili društvu. Tek u boli čovjek počinje svoje čišćenje. Otvara mu se dimenzija duha i njegovog dubokog, potpunog ispunjenja u Bogu. Kada čovjek jednom shvati da je patnja poput vrata u njegovu nutrinu, počinje čitati znakove koje mu Bog daje. "Na mene si ruku svoju stavio." Ps 139 "Odlučio si, Bože, otvoriti oči duše kojima još nisam progledao." "O Bože, zar nije bilo dovoljno, zašto vatra? Što će od mene ostati?" "Ne boj se, dijete moje. Tvoj život ima smisla. Kroz vatru, podarit ćeš ljudima oko sebe toplinu - ljubav. Jer iz ljubavi si stvoren i po njoj ti je dan život. Konačno, i vrata u vječnost jesu LJUBAV." Svi smo pepeo i prah, ali Bog nije tu učinio kraj. Jednom ti je dao neumrlu dušu i pozvat će te šapatom: "Volim te, dijete moje. Dođi u moj dom." autor nepoznat

Zanimljivosti

Najveće zvono na svijetu teži 160 tona, visoko je 6,14 metara i ima promjer 6,6 metara, a izloženo je u Moskovskom Kremlju.

Humor

Idu dva studenta ulicom. – Hoćemo li na kavu ili na predavanje? – Bacimo novčić. Ako ostane u zraku idjemo na predavanje.

Poslovice

Vreća škrtca nema vrha, a vreća rasipnika nema dna. (Rumunjska poslovica)